Afganistan pod talibanima neće imati demokratski sustav vlasti kako se ovaj potonji shvaća u mnogim zemljama, a njime bi moglo upravljati vladajuće vijeće, s vrhovnim zapovjednikom Haibatullahom Akhundzadom, rekao je Waheedullah Hashimi, jedan od čelnika talibanskog pokreta.

Neće uopće biti demokratskog sustava jer nema nikakvu bazu u našoj zemlji“, rekao je Hashimi za Reuters. „Nećemo raspravljati o tome kakvu vrstu političkog sustava bismo trebali primijeniti u Afganistanu jer je to jasno. To su šerijatski zakoni i to je to.

Prema Hashimiju, jedan od tri Akhundzadina zamjenika mogao bi službeno preuzeti ulogu predsjednika, a rasprave o pitanjima upravljanja održat će se kasnije ovog tjedna.

Tri zamjenika talibanskih čelnika uključuju Mawlavija Yaqooba, sina Mullaha Omara, bivšeg vrhovnog vođe grupe, kao i Abdul Ghanija Baradara, šefa političkog ureda grupe u Dohi, i jednog od najviših talibanskih članova, te Sirajuddin Haqqani, šef militantne pobunjeničke mreže Haqqani.

Oglas:

Hashimi je nadalje naznačio da će talibani raspravljati o stvaranju nove nacionalne vojske, kojoj će se moći pridružiti bivši vladini vojnici i vojni piloti. „Naravno da ćemo imati neke promjene, da imamo neke reforme u vojsci, ali ipak nam trebaju i pozvat ćemo ih da nam se pridruže.

Hashimi je rekao da su talibani već uspostavili kontakt s mnogim pilotima nakon što je njihova skupina zaplijenila desetke vojnih zrakoplova i zamolili ih da im se pridruže.