U aktualnu imigraciju, Velika Britanija će kroz 20 godina morati sagraditi 18 novih gradova veličine Birminghama

Ako se neto imigracija u Britaniju nastavi po sadašnjoj stopi od 600.000 godišnje, populacija Velike Britanije premašit će 80 milijuna do 2046., a vlada će morati izgraditi još 18 gradova veličine Birminghama samo kako bi zadržala korak s potražnjom za stanovima.

U brifingu koji je u četvrtak objavio Migration Watch UK procjenjuje se da bi Britanija trebala izgraditi između 6 i 8 milijuna novih kuća prije sredine stoljeća.

Oko 233.000 novih domova izgrađeno je u 2021./2022., prema izvješću Knjižnice Donjeg doma, što znači da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moralo izgraditi 50 posto više novih domova godišnje tijekom dva desetljeća kako bi zadovoljilo potražnju potaknutu masovnim useljavanjem.

Uz trenutnu stopu novopridošlica, trebalo bi izgraditi 15 do 18 gradova veličine Birminghama, drugog najvećeg grada u Engleskoj, samo da bi se zadovoljilo pridošlice, “čak i ne uzimajući u obzir buduće stambene potrebe sadašnjeg stanovništva”.

Premijer Rishi Sunak prošlog je mjeseca obećao smanjiti neto migraciju na brojku koju je naslijedio prošle godine, a koja je bila oko 500.000, što je još pet puta više od preporučene brojke u izvješću Migration Watch UK.

Vladin glasnogovornik odgovorio je na objavu izvješća inzistirajući na tome da je neto migracija trenutačno tako visoka samo zbog “radnje Ujedinjenog Kraljevstva da primi one iz Ukrajine i Hong Konga te međunarodne studente koji se vraćaju nakon pandemije COVID-19.

“Iako je neto migracija i dalje rekordno visoka, ne priznajemo procjene u ovom izvješću i postoje znakovi da bi neto migracija mogla pasti tijekom sljedeće godine.

“Vlada je i dalje predana izgradnji 300.000 novih domova godišnje i ulažemo 11,5 milijardi funti u izgradnju pristupačnih, kvalitetnih domova koji su potrebni ovoj zemlji. Isporučili smo više od 2 milijuna novih domova od 2010. godine”, dodali su.