Tvrtka TMD Group iz Gradačca u susjednoj Bosni i Hercegovini, koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, izgradit će proizvodni pogon u Babinoj Gredi.

Investicija vrijedna desetak milijuna eura izvodi se u suradnji s njemačkim partnerom, a već je kupljeno i zemljište. Idejni projekt je usvojen te je u tijeku izrada izvedbenog projekta za dobivanje građevinske dozvole, prenosi portal Novosti.hr.

Nova tvornica trebala bi započeti s radom već iduće godine, a u njoj bi se trebali proizvoditi dijelovi za najveće svjetske proizvođače automobila, kamiona i radnih strojeva. Jedan od najvećih klijenata je njemački koncern Schäffler.

Ideja je također zaposliti najmanje stotinu radnika koji će se obučavati u Gradačcu.

TMD Group prošle je godine zabilježio rast od 43 posto, a do 2021. planira se doseći izvoz u vrijednosti od 200 milijuna eura. Tvrtka trenutno zapošljava 671 radnika u četiri tvornice.

Zanimljivost je da je Babina Greda početkom ove godine dobila i elektranu na drvnu sječku, a koja zapošljava oko 30-ak radnika. Trenutno se radi o najjačoj elektrani na drvnu biomasu u Hrvatskoj s instaliranih 9.7 megavata električne snage. Elektrana će godišnje proizvoditi oko 77.000 M Wh električne energije, što pokriva oko 50 do 70 posto ukupne potrošnje Vukovarsko-srijemske županije.