Organizacija za prava homoseksualaca u Berlinu, Njemačka, namjerava pokrenuti novi pilot program sljedećeg proljeća otvaranjem dvaju vrtića s posebnim fokusom na pružanje obrazovanja djece o LGBT pitanjima.

Ranije ove godine, berlinska Gay Counseling Services (Berliner Schwulenberatung), grupa za LGBT prava koja služi gay zajednici već 40 godina, objavila je da će 2023. pokrenuti “raznoliki” životni prostor u berlinskom području Südkreuz.

Ugrubo prevedeno na “Raznoliko životno mjesto”, kompleks će ugostiti 69 stanova, namjensku gerijatrijsku ustanovu, restoran i još mnogo toga – a sve će to imati za cilj osigurati “višegeneracijsko stanovanje za homoseksualce, biseksualce, transseksualce i interseksualce (LGBTI*). Navedeni cilj inicijative je stvoriti prostor u kojem stanovnici mogu živjeti “bez straha od isključenja zbog seksualnog ili rodnog identiteta”.

Uz stambene i zajedničke prostorije, mjesto će imati i dva vrtića za ukupno oko 90 djece. Ustanove za dnevni boravak imat će poseban fokus na LGBT obrazovanju.

“Mnoge škole i vrtići još uvijek se bore s edukacijom o homoseksualnosti, transseksualnosti i interspolnosti s poštovanjem prema djeci”, stoji na stranici o vrtiću, “Želimo to promijeniti sada.”

“Tema LGBTI* nije tema koja je samo za odrasle. Svatko je odgovoran za svoj identitet, svoje želje i ideje o životu, ljubavi, prijateljstvu i partnerstvu, pa i najmanji među nama.”

Koncept pilot programa vrtića usklađen je s Odjelom za mlade, obrazovanje i obitelj Berlinskog Senata.