U BiH iz zarobljeništva vraćena skupina terorista ISIL-a

Iz zarobljeništva u Siriji američkim su vojnim zrakoplovom u Bosnu i Hercegovinu vraćeni islamistički teroristi, borci ISIL-a Emir Ališić, Sead Kasupović, Miralem Berbić, Jasmin Keserović, Hamzi Labidi, Armen Dželko i Muharem Dunjić. Pored njih vraćeno je i šest žena i dvanaestero djece. Za prvu petoricu je odmah određen pritvor, a Armena Dželku i Muharema Dunjića je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prevezla u svoje prostorije zbog daljnje kriminalističke obrade.

Šest žena koje su deportirane u BiH biti će pod posebnim nadzorom sigurnosnih službi, te se tek utvrđuje njihova uključenost u terorističke aktivnosti. One će, kao i djeca, biti podvrgnute socijalnom tretmanu deradikalizacije.

Među šestoricom muškaraca javnosti je najviše poznat Jasmin Keserović, poznat po propagandnom uratku u kojem poziva na ubijanje kršćana.

Prema nekim navodima, iz zarobljeničkih kampova u Siriji bi u BiH moglo biti vraćeni i nekoliko stotina bivših boraca ISIL-a.

Bosanski analitičari zabrinuti su zbog već dokazane sudske prakse u kojoj se poznatim teroristima koji su se borili na strani ISIL-a dosuđuju poprilično blage kazne.

Tako je ovaj tjedan sud u Velikoj Kladuši Ibru Ćufurovića, terorista za kojeg je dokazano da se borio u Siriji, osudio na samo četiri godine zatvora. Uz dobro vladanje tijekom služenja kazne i ako pokaže „znakove deradikalizacije“, Ćufurović može već nakon tri godine izaći na slobodu.

Službeni podaci s procjenom boraca koji su otišli s područja Balkana boriti se na strani ISIL-a govore o 1200 osoba.

Na prvom mjestu po broju osoba koje su se otišle boriti na strani ISIL-a je Kosovo s ukupno 403 osobe. To je ujedno i najveći udio boraca u odnosu na broj stanovnika, Kosovo ima samo 1,9 milijuna ljudi, što ga svrstava na sam vrh te crne statistike europskih zemalja.

Zatim slijedi doprinos Albanije sa 180 do 200  boraca na 2,8 milijuna stanovnika, Bosne i Hercegovine s 350 boraca na 3,5 milijuna stanovnika te Makedonije sa 156 boraca na 2 milijuna stanovnika.