Sigurnosno-obavještajne snage Bjelorusije privele su 33 osobe navodno povezane s ruskom zaštitarskom tvrtkom Wagner, a koji su navodno ušli u tu zemlju kako bi destabilizirali predizbornu kampanju uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 9. kolovoza.

Ova grupa ljudi se u noći 24. srpnja prvo smjestila u hotel u Minsku, a 27. srpnja premjestili su se u lokalne toplice u okolici Minska.

Prema riječima čelnika toplica, ovi posjetioci su se u odnosu na druge ruske turiste neobično ponašali i nosili su istu odjeću koja je ličila na vojne uniforme.

Nakon saznanja o posjeti ove grupe muškaraca, specijalni timovi bjeloruske sigurnosne službe KGB i policije izveli su akciju u kojoj su privedene 32 osobe.

U južnom dijelu zemlje istovremeno je također priveden još jedan ruski državljanin. Prema službenim navodima, privedene osobe pripadaju privatnoj sigurnosnoj tvrtki Wagner.

Bjeloruski predsjednik Lukašenko zatražio je od sigurnosnih službi detaljnu istragu, a objašnjenje je zatražio i od službene Moskve, pritom dodavši kako vjeruje da uhićene osobe nisu ovdje po zadatku Kremlja, te da se možda radi o nesporazumu.

Moskva je službeno izjavila da ne zna što je posrijedi, te da tvrtku Wagner niti njezine operativce ruska vlast nije angažirala.