Dvodnevna međunarodna „surogat konferencija“ na kojoj se povezuju homoseksualni muškaraci s organizacijama koje  omogućuju njihovo spajanje sa surogat majkama, održala se ovog vikenda u Bruxellesu.

Događaj koji provodi pro-LGBT organizacija Men Having Babies ima putujući karakter, a organizacija se seli na različita mjesta kako bi redovito promovirala svoje aktivnosti. U rujnu je organizacija održala svoj događaj u Parizu, u listopadu u Taipeiu, a u prosincu će se održati u Tel Avivu.

Posjetitelji konferencije su uglavnom bogati homoseksualci koji si mogu priuštiti da snošenje troškova angažmana surogat majke, koji iznose između 90.000 i 150.000 američkih dolara. U određenim slučajevima dio troškova sufinanciraju i organizacije za posredovanje.

U cijenu nije uključena samo prilika za unajmljivanje maternice na devet mjeseci, već i pravna pomoć, isporuka jajnih stanica i sjemena te pokrivanje putnih troškova.

Zbog pandemije, izložba ima hibridni karakter – dio je osobni, dok se drugi dijelovi provode putem mreže.

Sajam se održao u Bruxellesu unatoč tome što je u zemlji zabranjeno komercijalno surogat majčinstvo. U tom kontekstu, možda i ne čudi da je prva transrodna osoba, zamjenica premijera u europskoj povijesti, Petra de Sutter, imenovana u Bruxellesu. Naime, upravo De Sutter kao LGBT aktivistica zahtijeva legalizaciju surogat majčinstva u cijeloj Europi.