U Čileu pored visoke stope cijepljenosti još više zaraženih i umrlih, posebice među mladima i trudnicama

Iako su stanovnici slijedili masovnu medijsku paniku o Covidu-19 uz prateću promociju cjepiva, to im očito nije pomoglo. Naime, u Čileu trenutno navodno vladaju dramatični razmjeri epidemije, a navodno je i povećana smrtnost među mlađom populacijom.

Dvije doze cjepiva primilo je 40 posto Čileanaca, a ukupna cijepljenost je oko 60 posto. Međutim, bolnice su pretrpane oboljelima od Covida-19, a medicinski predstavnici te zemlje navode da je stanje – katastrofalno.

„Kruženje virusa među stanovništvom je ekstremno visoko. Odjeli intenzivne skrbi i bolnice su preopterećeni. Zdravstveni sustav je u kolapsu. Ljude se sada šalje u ambulante ili čak kući,“ izjavila je Soledad Martinez, stručnjakinja za javno zdravstvo.

„Imamo visoke brojke umrlih, umiru mladi. Posebno je užasno da umiru i trudnice i njihova nerođena djeca ili ih se mora intubirati uz neizvjestan ishod,“ rekla je.

Navodno je nepoznat razlog zašto je tako veliki broj ljudi naglo obolio i zašto ih tako mnogo umire. Medicinski stručnjaci i mediji sugeriraju da je razlog „brazilski“ soj virusa P1, no to se ne može potvrditi, pa je sve prepušteno špekulacijama.

Zanimljivo da je Martinez potvrdila da cjepivo kineske tvrtke Sinovac navodno „štiti od teškog oblika Covida“, ali da „ne štiti tako dobro od same zaraze virusom“. Pored toga, naglasila je da se odbacivanjem socijalne distance virus može ubrzano širiti.

Ukratko, cijepljenje protiv koronavirusa ne dovodi do zaštite od zaraze i prenošenja virusa, što je cjepivima osnovna svrha, već samo „sprječava“ razvoj teških oblika bolesti. U Čileu, čini se, cjepivo ne služi apsolutno ničemu jer se virus nesmetano širi, a teških oboljenja je sve više.