Zdravstveni radnik koji se je sudjelovao u pokušaju suzbijanja epidemije ebole u DR Kongu ubijen je u petak u napadu na bolnicu u istočnom gradu Butembu, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO navodi da je dr. Richard Valery Mouzoko Kiboung, epidemiolog koji je bio angažiran za akciju suzbijanja ebole, ubijen u napadu na Sveučilišnu bolnicu Butembo, prenosi AFP News.

U napadu su ozlijeđene još dvije osobe, ali se vjeruje da su u stabilnom stanju, a to je već treći napad na centar usred epidemije.

Ovo je posljednji u nizu napada na timove koji se bore s epidemijom ebole proteklih devet mjeseci u kojima je opaka zaraza odnijela gotovo 850 života.

Ja i svi iz WHO-a duboko smo ožalošćeni gubitkom našeg kolege i brata dr. Mouzoko,“ stoji u priopćenju šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Liječnici bez granica obustavili liječenje oboljelih od ebole u Kongu nakon niza napada

On je stao na prvu liniju kako bi spasio živote u Demokratskoj Republici Kongo,“ rekao je, dodajući kako „u ovo teško vrijeme tugujemo s njegovom obitelji i prijateljima.

Policija i lokalni dužnosnici izjavili su kako je žrtva bila kamerunski državljanin.

Napad se dogodio u bolnici Sveučilišne klinike u Butembu,“ rekao je gradonačelnik Sylvain Kanyamanda.

Akcijski tim [protiv ebole] bio je na sastanku. Došao je aoružani Mai-Mai (militanti) i pucao na ljude. Liječnik, epidemiolog, ustrijeljen je i odveden na hitnu. Njegove kolege su ozlijeđene. Liječnik, Kamerunac, kasnije je umro,“ rekao je Kanyamanda.

Tedros je rekao kako je Mouzokovo ubojstvo „tragičan podsjetnik na rizike koje zdravstveni radnici svakodnevno poduzimaju kako bi zaštitili živote i zdravlje drugih.

Bijesni smo zbog ovog napada: zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove nikada ne smiju biti mete,“ dodao je.

SAD povukao svoje liječnike iz DR Konga usred epidemije ebole

Glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije izjavio je da njegova agencija trenutno „procjenjuje sigurnosnu situaciju kako bi osigurala sigurnost svih pacijenata, zdravstvenih radnika i osoba koje pate od ebole.

U isto vrijeme, ostajemo predani nastavku pružanja potpore Ministarstvu zdravstva DR Konga kako bi se ova epidemija okončala što je prije moguće,“ kazao je.

Ažurirana statistika koju je izdalo Ministarstvo zdravstva, objavljena u srijedu, navodi kako je dosadzabilježeno 843 smrtnih slučajeva zbog epidemije.

Napori da se u DR Kongu suzbije epidemija ometaju borbe, ali i otpor unutar zajednica prema preventivnim mjerama, ustanovama za njegu i sigurnim ukopima.