U Engleskoj započinje prilot projekt univerzalnog temeljnog dohotka

Objavljeni su planovi za isprobavanje univerzalnog temeljnog dohotka (UBI) u Engleskoj prema kojem bi do 30 ljudi primalo bezuvjetnu isplatu od 1600 funti (1854 eura) mjesečno.

Prema programu, koji je prvi takve vrste u Engleskoj, stanovnicima središnjeg Jarrowa, sjeveroistočne Engleske, i istočnog Finchleya, sjevernog Londona, sredstva će se uručiti svakog mjeseca tijekom dvije godine, a istraživači će pratiti učinak plaćanja na njihovu radnu etiku i mentalno blagostanje.

Probni rad organizirao je progresivni think tank Autonomy, koji putem privatnih donatora želi financirati shemu vrijednu 1,6 milijuna funti (1,85 milijuna eura).

Inicijativu ne plaćaju britanski porezni obveznici i ona nije povezana s britanskom vladom.

“Naše će društvo u nadolazećim godinama zahtijevati neki oblik temeljnog prihoda, s obzirom na metež klimatskih promjena, tehnoloških poremećaja i industrijske tranzicije koja je pred nama”, tvrdi Will Stronge, direktor istraživanja Autonomyja.

“Zbog toga je izgradnja baze dokaza i angažman javnosti sada toliko važan, tako da je teren dobro pripremljen za nacionalnu provedbu.”

Objasnio je da je istraživače zanimalo kakav bi učinak UBI plaćanje imalo na mentalno i fizičko zdravlje ljudi, kao i na njihovu želju da nastave raditi.

Primatelji će moći nastaviti zarađivati vlastitu plaću ako žele i dobit će isplatu povrh svih prihoda od zaposlenja.

“Svi dokazi pokazuju da bi UBI izravno ublažio siromaštvo i povećao dobrobit milijuna ljudi: potencijalne koristi jednostavno su prevelike da bi se zanemarile”, dodao je Stronge.

UBI sheme nedavno su isprobane drugdje u Europi, ponajviše u Finskoj gdje je inicijativa koju je poduprla vlada dovela do toga da 2000 nezaposlenih radno sposobnih građana prima skromnijih 560 eura mjesečno u siječnju 2017.

Kritičari, međutim, smatraju da je koncept preskup za primjenu na nacionalnoj razini, potkopao bi produktivnost i spriječio vladu da ulaže u druge prioritete, kao i rezultirao time da se građani još više oslanjaju na državu.