U Europi porast od 44 posto zločina iz mržnje prema kršćanima

Vjerski motivirani zločini iz mržnje protiv kršćana u Europi skočili su za 44 posto u samo jednoj godini, otkriva otrežnjujuće izvješće istaknute skupine za praćenje progona kršćana.

U četvrtak je Opservatorij za netoleranciju i diskriminaciju protiv kršćana u Europi (OIDAC Europe) objavio svoje godišnje izvješće 2022./23., koje dokumentira nagli porast nasilnih incidenata i društvenog neprijateljstva protiv kršćana, kao i vandalizma i paljenja crkava.

Izvješće također naglašava pravne razvoje u nekoliko europskih zemalja koje krše vjersku slobodu kršćana, uključujući zakone o “govoru mržnje”, prema kojima su neki kršćani procesuirani zbog izražavanja glavnih kršćanskih uvjerenja u javnosti.

Također se primjećuje ukidanje klauzula o savjesti i zakonodavstva potrebnog za jamčenje prava roditelja da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima.

U 2022. OIDAC Europe dokumentirao je 748 antikršćanskih zločina iz mržnje u 30 različitih zemalja, u rasponu od paleži, grafita, oskvrnuća i krađa do fizičkih napada, uvreda i prijetnji. Ta je brojka očito niska, primjećuje OIDAC, zbog notornog neprijavljivanja takvih zločina.

Od 2021. do 2022. zločini iz mržnje protiv kršćana porasli su za 44 posto, s 519 na 748, uključujući paleži, koji su porasli sa 60 na 105.