Podaci koje je objavio Nacionalni opservatorij za kriminalitet i kaznenu odgovornost (ONDRP) navode da je u Francuskoj između 2015. i 2017. bilo oko 44.000 žrtava napada nožem svake godine, odnosno prosječno 120 dnevno.

U prosjeku, 118.000 ljudi u Francuskoj navelo da su bili žrtve nekakvog nasilnog zločina u koji je bio uključen napadač s kojim nisu živjeli, poput napada u javnim prostorima, školama, noćnim klubovima i drugim mjestima, javlja Le Figaro.

Noževi su najčešće oružje prijavljeno u slučajevima nasilnog kriminala, a s 34 slučajeva posto slijede napadi tupim predmetom ili kamenom. Oko devet posto napadnuto je vatrenim oružjem.

U slučajevima nasilnih ubojstava, trend ostaje uglavnom isti, dok je hladno oružje korišteno u 34 posto slučajeva, a slijedi vatreno oružje s 28 posto.

Ubojstva i pokušaji ubojstava zabilježili su nevjerojatan porast u Francuskoj u posljednjem desetljeću s 3.168 slučajeva u 2018. u odnosu na 1.767 u 2009. godini.

Nasilje se [širi]. Provođenje zakona više nije zastrašujuće. Danas se za ništa, za pogled, stišću pesnice. Izvlačenje pištolja postalo je uobičajeno“, rekao je Frédéric Lagache iz policijskog sindikata Alliance Police Nationale u rujnu.

Prema visokom pariškom policijskom dužnosniku, ubodi nožem su česta pojava u improviziranim imigrantskim kampovima na sjeveru grada.

Bilo je mnogo tuča u migrantskim kampovima, posebno između Afganistanaca, Eritrejaca i Somalijaca, koji su završili s ubodnim ranama, na sjeveru Pariza. Uklanjanje ovih točaka bilo je korisno“, rekao je službenik.