U Grčkoj uhićeni marksistički teroristi s povećom količinom oružja (VIDEO)

Grčke vlasti priopćile su u subotu da su uhitile tri i pritvorile još 15 osoba u akciji policijskog odjela za borbu protiv terorizma. Kod uhićenih je pronađena i veća količina oružja.

Još jedna osoba je na slobodi, objavila je policija u subotu i dodala da je operacija u tijeku, prenosi AP.

Dvojica uhapšenih, i onaj na slobodi, svi muškarci u 40-ima, suočeni su s optužbama za sudjelovanje u terorističkim akcijama, ilegalnom posjedovanju vatrenog oružja i eksploziva te krivotvorenje. Njih trojica navodno su sudjelovali u pljački kladionice u atenskom predgrađu 21. listopada, navodi policija.

Treća uhićena osoba, 39-godišnja žena, uhapšena je zbog „kršenja zakona o oružju“, priopćila je policija.

Antiteroristička jedinica pretražila je 13 kuća u kojima je, između ostalog, pronašla pet automatskih pušaka AK-47, puškomitraljez, dva pištolja, četiri ručne granate, eksploziv i 17 detonatora.

Testovi na zaplijenjenim puškama pokazali su da je jedan AK-47 korišten u pljački kladionice, a drugi je korišten 2014., 2016. i dva puta u 2017. godini.

U svibnju 2014., na dan izbora za Europski parlament, ispaljeni su pucnji na urede socijalističke partije, koja je tada vladala u koaliciji s konzervativcima.

U siječnju i studenom 2017. pucnjevi iz AK-47 ispaljeni su na policajce koji su čuvali urede socijalističke stranke. U prvom od tih napada ozlijeđen je policajac.

U srpnju 2016. ispaljeni su pucnji na meksičku ambasadu u Ateni.

Također, u studenom 2016. bačena je granata na francusko veleposlanstvo, u središnjoj Ateni, pri čemu je ozlijeđen još jedan policajac.

Sve gore navedene terorističke akcije izvela je grupa pod nazivom „Organizacija za revolucionarnu samoobranu“ koja nije djelovala prije 2014. godine.

Jedan od uhićenih bio je u zatvoru 2010. godine zbog članstva u oružanoj grupi „Revolucionarna borba“. Pušten je početkom veljače 2018. godine.