U prvih šest mjeseci ove godine broj bolovanja porastao je za oko 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zbog „češćih“ bolovanja, vladajuće strukture derutnog sustava odlučile su se uvesti nove mjere, pa bi bolovanja uskoro umjesto obiteljskih liječnika trebali zaključivati kontrolori, javlja Poslovni dnevnik.

„Stručnjaci“ navode kako je oko 40 posto bolovanja „neopravdano dugo“.

Oglas:

        

Tijekom prve polovice ove godine tako je zbog bolesti s posla izostalo nešto više od 57.500 zaposlenih. Ta brojka raste navodno od 2015. godine kada su odluke o bolovanjima prepuštene isključivo liječnicima, dok su to nekad radili kontrolori.

HZZO želi ponovno uvesti kontrolore koji bi oni zaključivali bolovanja na koja je prošle godine navodno otišlo 1.5 milijardi kuna kroz naknade za bolovanja.

Kontrolori bi tako trebali imati detaljan uvid u sve nalaze i obrade pacijenata, na osnovu kojih će sami procijeniti imali bolovanje opravdanje ili ne.

Najveći broj bolovanja odnosi se na probleme koštano-mišićnog sustava, viroze, prehlade i tako dalje. Međutim, neki smatraju kako se dio takvih problema izmišlja radi dobivanja „slobodnih dana.“

Očekivano, u trulom demotivirajućem sustavu, postoje sigurno oni koji su skloni zloporabi takvih mogućnosti. Međutim, bolesti poput onih koje se javljaju primjerice na kralježnici su redovita pojava u modernom poslovnom sustavu koji je potpuno neprilagođen ljudskoj fizionomiji.

Iako neke tvrtke pažljivije vode brigu o svojim radnicima, osiguravajući im modularna radna mjesta, većina je i dalje zaostala te poslodavci ne žele ulagati u očuvanje zdravlja svojih radnika. U takvom ozračju, neminovno je da neki i sami koriste opcije laganja kako bi se maknuli od rada.