Europolovom akcijom nazvanom Silver Axe, zaplijenjena je dosad najveća količina ilegalnih pesticida u Europi. U 27 europskih zemalja tako je pronađeno 360 tona ilegalnih pesticida, od čega 4.5 tone u Hrvatskoj.

U akciji Europola pronađena je količina ilegalnih pesticida kojom bi se mogla pokriti površina od 48.000 kvadratnih kilometara, što je veličina Velike Britanije, piše Euractiv.

Iz hrvatske Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja (CROCPA) i Hrvatskog društva biljne zaštite (HDBZ) naveli su kako je u Hrvatskoj zaplijenjeno 4.5 tone ilegalno uvezenih pesticida iz Bosne i Hercegovine, piše Poslovni Dnevnik.

Prema istim izvorima, smatra se kako je stvarna količina ilegalnih pesticida i drugih sredstava mnogo veća.

Iako su pesticidi sami po sebi veliki problem modernog prehrambenog lanca, oni ilegalni su još veći problem jer ne prolaze praktički nikakva ispitivanja. U Hrvatskoj se najviše po tome ističu sredstva uvezena iz BiH te Srbije, jer su cijenom daleko povoljnija.

Po službenim podacima Eurostata, u Hrvatskoj je 2014. prodano 2119 tona pesticida, a godišnje se za to potroši oko 50 milijuna eura.