Osam obitelji, ukupno 41 osoba, od čega 24 navodnih maloljetnika, pristiglo je jučer u Zagreb letom iz Turske. Još dvije obitelji s ukupno sedam osoba također će doći do kraja kolovoza, usprkos činjenici da se normalizacijom stanja u Siriji pod okriljem UNHCR-a već vratilo na stotine tisuća stvarnih izbjeglica iz okolnih zemalja.

U Hrvatsku će odlukama Vlade donesenim 2015. i 2017. godine tako biti preseljeno ukupno 250 sirijskih imigranata, prenosi portal Zagreb.info.

Oglas:

        

Hrvatske vlasti su u međuvremenu donijele odluku kojom smo obvezni primiti i dodatnih 150 državljana „trećih zemalja“, što je dio programa solidarnosti s državama članicama EU.

U procesu dovođenja sirijskih imigranata sudjelovali su UNHCR, Međunarodna katolička misija za migracije (ICMC), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) te Isosovačka služba za izbjeglice (JRS).


Logika modernog doba: Dok UN vraća Sirijce u Siriju, mi ih dovlačimo u Hrvatsku


Kako navodi portal, imigranti su već prošli proces odabira i medicinske preglede, pa čak i „kulturnu orijentaciju“ u Turskoj.

Imigranti će privremeno biti smješteni u Prihvatnom centru u Kutini, gdje će se odvijati proces „integracije“. Potom će se preseliti u posebne stanove koje je osigurao Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Dakako, troškove smještaja, hrane i „integracije“ snosit će hrvatski porezni obveznici, neovisno o tome sviđalo se to njima ili ne.