Ukupno 271 osoba kršćanske vjere uhićena je u Indiji i optužena za pokušaj preobraćenja hindusa na kršćanstvo.

Iako su optužbe Vrhovnog suda isprva bile odbačene protiv uhićenih, članovi skupine koju predvodi svećenik Durga Prasad Yadav, uhićeni su 5. rujna zbog kršenja većeg broja zakona, uključujući i „širenje laži o hinduizmu“ te zbog korištenja agresivne taktike u pokušajima preobraćenja, prenosi Daily Express.

Uhićeni „božji poslanici“ iz grada Jaunpur, većinski nastanjenog kršćanima, optuženi su i za navodno drogiranje hindusa, s ciljem da ih se nagovori na preobraćenje, dok je svećenik Yadav optužen čak za „štovanje demona“, što on negira.

Prema tvrdnjama policije, uhićeni su optuženi za prijevaru, nagrđivanje svetih mjesta i predrasuda protiv nacionalne integracije.

Kako tvrdi lokalni svećenik A. Anil, diskriminacija prema kršćanima navodno je naglo porasla nakon dolaska na vlast pro-hinduističke stranke Bharatiya Janata 2014.

Osam od 29 indijskih pokrajina ima zakone kojima se brane pokušaji preobraćenja na drugu vjeru, posebice ako se pritom koristi sila, prijevara ili jednostavno nagovaranje.