U Romualdovoj špilji u Istri pronađeni su pećinski crteži stari preko 30 tisuća godina.

Tim međunarodnih stručnjaka pronašao je sitne i očuvane slikarije iz doba paleolitika na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure, piše portal Znanost.

Slikarije su otkrivene još 2010., a naknadnim i polaganim iskapanjem otkriveni su dodatni predmeti i ostaci iz doba paleolitika. Među njima se nalaze kremeni alat, ulomak okera te nekoliko komada ugljena.

Analizom radioaktivnog ugljika otkriveno je kako su komadi ugljena stari oko 17 tisuća godina. Međutim, druge analize pokazuju da su slikarije na stijenama stare oko 30 do 31 tisuću godina.

Prema riječima ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Davora Komše, ovo je „prvi nalaz takvog tipa u Hrvatskoj i drugi na Balkanu.

Slične slikarije u pogledu balkanske regije pronađene su dosad jedino u Rumunjskoj, a i one su stare oko 32 tisuća godina.

Znanstveni krugovi dugi niz godina smatrao je kako su se pećinske slikarije iz razdoblja paleolitika mogle pronaći samo u jugozapadnoj Europi, odnosno Španjolskoj i južnoj Francuskoj, gdje su poznati arheološki lokaliteti Altamira i Lascoux.