U izraelskom zračnom napadu na Gazu ubijeno šestero djece i dvije žene

Zračni napad IDF-a na gusto naseljeni izbjeglički kamp u Gazi ubio je najmanje osam ljudi, od kojih je većina djeca, prema više izvještaja, dok izraelski ratni zrakoplovi i dalje napadaju u blokiranu palestinsku enklavu.

IDF je bacio najmanje tri bombe na trokatnicu u izbjegličkom kampu al-Shati rano u subotu ujutro, prema svjedoku kojeg je citirao Times of Israel. Iako je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Gaze Ashraf al-Qudra u početku stavio broj poginulih na sedam, rekao je kako se očekuje da će ta brojka porasti, jer se vjeruje da su druge žrtve pokopane u ruševinama. Ozlijeđeno je još najmanje 15 osoba.

„Vidio sam kako su tijela četvero ljudi, uključujući djecu, prebačena u bolnicu. Nisam mogao izdržati i otrčao natrag svojoj kući.“ rekao je svjedok Said al-Ghoul, stanovnik logora. Tvrdio je da prije napada nije bilo upozorenja.

U kasnijim izvještajima zabilježeno je osam smrtnih slučajeva, uključujući šestero djece i dvije žene. Fotografije koje navodno prikazuju posljedice napada usred napora za spašavanje kruže društvenim mrežama.

Ubrzo nakon smrtonosnog napada, Hamas, politička stranka i militantna skupina koja upravlja Gazom, iz odmazde je ispalio još jednu salvu raketa u južni Izrael.

Unatoč tome što je neprestano objavljivao komentare tijekom ofenzive, IDF još uvijek nije priznao bombardiranje logora, već tvrdi da su njegove operacije tobože usmjerene na mjesta lansiranja raketa i druge vojne ciljeve – često skrivene među civilnom infrastrukturom. Tvrdi da je više od 2.000 raketa Hamasa ispaljeno od ponedjeljka, kada je započeo najnoviji okršaj.

Poznat i kao „kamp na plaži“ zbog neposredne blizine mediteranske obale Gaze, al-Shati je treće po veličini izbjegličko područje na kojem živi 86.000 stanovnika na jedva 0.5 četvornih kilometara, prema podacima UN-a. Agencija tvrdi da je pretrpani kamp među najgušće naseljenim područjima na Zemlji.

Jedan od osam službenih izbjegličkih kampova u Gazi, al-Shati osnovan je 1948. nakon što su deseci tisuća Palestinaca pobjegli iz svojih domova i sela tijekom izraelskog divljanja i masakriranja autohtonih arapskih stanovnika. U tom gnusnom etničkom čišćenju raseljeno je 750.000 Arapa s teritorija koji je postao Izrael. Prema podacima UN-a, izbjeglička se populacija u međuvremenu povećala na oko 5,7 milijuna, a preko 1,3 milijuna ostalo je u Gazi.

Unatoč opetovanim pozivima međunarodnih tijela na prekid vatre, neprijateljstva su nastavljena i šesti dan od subote ujutro, uz najmanje 137 ubijenih Palestinaca, uključujući 36 djece i gotovo 1.000 ranjenih.

Najmanje devet Izraelaca također je stradalo u raketnoj vatri, među njima šestogodišnjakinja i jedan vojnik IDF-a, uz oko 500 ozlijeđenih.

Hamasova prva raketna baraža u ponedjeljak navečer uslijedila je nakon višednevnih žestokih prosvjeda zbog izraelskih prijetnji deložacijama palestinskih stanovnika iz istočnog Jeruzalema, što je izazvalo policijske akcije i nasilne sukobe sa sigurnosnim snagama u kojima je ozlijeđeno stotine osoba.

Bombaški napadi IDF-a započeli su ubrzo nakon toga, pri čemu su neke zgrade sravnjene sa zemljom, uključujući stambene blokove i urede za medije. Vojska također tvrdi da je pogodila desetke ciljeva Hamasa i ubila nekoliko visokih dužnosnika u toj organizaciji, inzistirajući da poduzima mjere predostrožnosti kako bi izbjegla ubijanje civila i da je bombardiranje obrambeno.