Prema podacima koje je nedavno objavio Odbor osuđenika i oslobođenih osuđenika u suradnji s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), država Izrael zatvorila je više od 50.000 djece otkako je 1967. započela okupacija Zapadne obale Palestine, prenosi MEMO.

PLO navodi da je oko 17.000 takvih uhićenja djece došlo nakon 2000. godine. U izvješću je korištena definicija UN-a u kojoj se navodi da je dijete svaka osoba mlađa od 18 godina. Međutim, izraelska vlada klasificirala je osobe mlađe od 16 godina kao djecu, uz primjenu definicije UN-a za izraelsku djecu.

Izvješće PLO-a – „Zatvaranje djece… Činjenice i statistika… Učinci na stvarnost i budućnost palestinskog djetinjstva“ – objavljeno je nakon što je voditelj Odbora za zatvorenike PLO-a, Abdul Nasser Ferwaneh, dao svjedočanstvo na petoj konferenciji Europske unije o podršci zatvorenicima.

Izraelski snajperisti bez ikakva povoda ubili Palestinca, a potom slavili ubojstvo (VIDEO)

U svom izvješću i svjedočenju, Ferwaneh je primijetio da se stopa zatvaranja djece od strane izraelske države gotovo udvostručila, u prosjeku oko 700 djece bilo je zatvoreno godišnje između 2000. i 2010. godine, ali se povećalo na oko 1.250 između 2011. i 2018. godine.

Obrana za djecu međunarodne Palestine (DCIP), pozivajući se na podatke Izraelske zatvorske službe (IPS) i izraelskih vojnih objekata za privremeni pritvor, nedavno je izvijestila da su izraelski vojni sudovi u prva dva mjeseca 2019. zatvorili 414 palestinske djece.

Supremacistički tiranski sustav

Kako tvrdi DCIP, od 1967. palestinska djeca su podvrgnuta izraelskom vojnom zakonu, dok izraelski doseljenici koji žive u nelegalnim naseljima na Zapadnoj obali upravljaju civilnim kaznenim pravom Izraela.

Osim činjenice da je podvrgavanje dvaju različitih populacija na istom području dvama različitim pravnim sustavima jasna manifestacija aparthejda, Izrael je jedina zemlja na svijetu koja automatski privodi djecu vojnim sudovima, sudovima kojima nedostaju osnovna jamstva za pošteno suđenje i koji imaju gotovo automatsku stopu osuda. Osim toga, mnoga palestinska djeca su proizvoljno pritvorena ili zatvorena bez optužbi.

Izrael: Novi zakon koji vodi prema etničkom čišćenju

Većina palestinske djece kojoj je suđeno na vojnom sudu, optužena je za bacanje kamenja – što od 2015. godine može biti kažnjeno i sa 20 godina zatvora. Nijednom izraelskom djetetu nikada nije suđeno na izraelskom vojnom sudu.

Djeca u pritvoru u izraelskim zatvorima često su podvrgnuta raznim oblicima zlostavljanja, uključujući „šamaranje, premlaćivanje, udaranje i nasilno guranje“, kao i verbalno zlostavljanje, tvrdi skupina za zaštitu prava zatvorenika Adameer.

Skupin je također primijetila da se palestinskoj djeci ponekad prijeti silovanjem kako bi izvukli priznanja koja se često pišu na hebrejskom – jeziku koji većina palestinske djece ne može čitati ili razumjeti.

Izrael traži 250 milijardi dolara odštete za Židove koji su bili prisiljeni napustiti arapske zemlje

Obaida Akram Jawabra, 15-godišnjakinja koja je već dva puta uhićena, rekla je DCIP-u da ju u zatvoru „[izraelski] vojnici tuku na mjestima koja ne ostavljaju tragove, tako da na mom tijelu ne bi bilo dokaza koje bi mogla iskoristiti u svjedočenju protiv njih.

Brojke koje je objavio DCIP navode da se 75 posto palestinskih dječjih zatvorenika žalilo da su bili izloženi fizičkom nasilju dok su bili u zatvoru, a 62 posto da su podvrgnuti verbalnom nasilju.

Većina palestinske djece u pritvoru nije u mogućnosti primati posjete obitelji, budući da je gotovo 60 posto svih djece zatočenika premješteno sa Zapadne obale u izraelske zatvore nakon što su osuđeni.

Ova praksa, koja krši Četvrtu Ženevsku konvenciju – zajedno s ograničenjima slobode kretanja Palestinaca na Zapadnoj obali i kašnjenjima u izdavanju dozvola za ulazak u Izrael – sprečava veliku većinu palestinskih obitelji na Zapadnoj obali da posjećuju svoju djecu u zatvoru.

Dok se izraelska vlada često samu sebe hvali kao „jedinu demokraciju“ na Bliskom istoku, ona je ujedno i jedina vlada u cijelom svijetu koja zatvara djecu putem vojnih sudova sa stopom od gotovo 100 posto, što čak ni Saudijska Arabija ne čini.

Izraelska praksa zatvaranja palestinske djece je jasna povreda Konvencije UN-a o pravima djeteta, koju je Izrael ratificirao 1991. godine, jer rutinski oduzima tisućama djece pravo na sigurno djetinjstvo.

Istovremeno, pripadnici ovog  samoproglašenog „izabranog“ naroda čitavom svijetu, pa tako i Hrvatima drže prodike o moralu i „suočavanju s prošlosti.“

Zuroff bi snimao film o prošlosti Jasenovca, ali ne spominje rasističku sadašnjost Izraela