Južnoafrička vlada objavila je da se broj žrtava pljačke i nasilja, potaknutih izricanjem presude i uhićenjem bivšeg predsjednika Jacoba Zume, povećao na 212.

Govoreći u petak navečer na televizijskoj konferenciji za novinare, vršilac dužnosti ministra u predsjedništvu Khumbudzo Ntshavheni rekao je da je zemlja sada zabilježila 212 smrtnih slučajeva od izbijanja nasilja.

Samo dan ranije, Ntshavheni je rekao da je tada bilo 117 smrtnih slučajeva u dvije provincije koje su prvenstveno pogođene nemirima, Gautengom i KwaZulu-Natalom.

Ministar je u petak opisao situaciju u KwaZulu-Natalu, gdje su nasilje i nemiri bili najtrajniji, kao stabilno, ali napeto. Rekla je da je istočna provincija zabilježila dodatnih 89 smrtnih slučajeva tijekom prethodna 24 sata.

Ntshavheni je dodao da su vlasti u regiji prijavile 1.488 slučajeva nemira, nasilja i pljačke u protekla 24 sata. Vlada je priopćila da će biti izvršene daljnje istrage, nakon što je pronađeno 4.000 metaka streljiva kod dvije uhićene osobe.

U Gautengu, pokrajini u kojoj se nalazi i glavni grad te najveći grad, nasilje je uglavnom ugušeno. Ministar je rekao da je tamo bilo dodatnih šest smrtnih slučajeva tijekom protekla 24-satnog razdoblja, te da je izvršeno 137 dodatnih uhićenja.

Govoreći ranije u petak, predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da je oko zemlje raspoređeno 25 000 vojnika kako bi se spriječilo svako daljnje nasilje – povećanje od 10 000 najavljenih u srijedu.