U Južnoj Africi se svakog tjedna namjerno otruje 1000 pasa, kaže dr. Gerhard Verdoorn, direktor u državnom informativnom centru za otrove.

U srijedu navečer oko 40 pasa otrovano je u području Floride, u Roodepoorti. „Otrov koji se koristi je vrlo moćan – oko 97 posto otrovanih životinja umire“, rekao je Verdoorn za News24.

Vjeruje se da je ovaj pesticid prokrijumčaren iz Zimbabvea, a zatim ga prodaju mali lokalni dobavljači u gradovima. Supstanca se u početku proizvodi u Kini, a trenutno je protuzakonita njegova prodaja u Južnoj Africi.

Cora Bailey, direktorica Zajednice za vodstvo dobrobiti životinja (CLAW), koja također živi u Floridi, potvrdila je u srijedu za masovno trovanje.

„To traje već godinama“, objasnila je Bailey. „To je ogroman problem. Taj se otrov prodaje svugdje. Taj se otrov krijumčari u zemlju iz Zimbabvea,“ rekla je ona.

Bailey je pozvala vlasnike pasa da ih drže unutar objekata tijekom noći i da prijave trovanja pasa policiji.

Kriminalci su mnogo nesigurniji kod ulaska na imanje kada pas može alarmirati vlasnike,“ dodaje Bailey.

Psi čuvari otrovani su većino, noću dok čuvaju domove, a sve je češća pojava jer nasilnici koriste otrov kako bi osigurali da ih životinja ne napadne dok pokušavaju upasti u domaćinstvo koje pas čuva.

Verdoorn je rekao kako se otrov obično stavlja u meso koje se daje psima, jer kad su psi mrtvi, kuće su laka meta za krađu. „Preko 30 pasa ubijeno je u Jeffreys Bayu, 42 psa u Sandtonu, 30 pasa u Roodepoortu i više od 40 u Port Elizabethu“, rekao je.

„Najčešće korišteni otrov je Aldicarb, također poznat kao ‘dvostupanjski’. Tako se zove jer napravite dva koraka i umrete,“ navodi Verdoorn.

Širom Južne Afrike zločinci koriste ovu tvar kako bi otrovali pse jer omogućuje pljačkašima lak pristup imovini.