Kazahstanske vlasti uvele su izvanredno stanje u cijeloj zemlji u pokušaju da se uhvate u koštac s pogoršanom sigurnosnom situacijom, nakon što su rasprostranjene demonstracije potaknute povećanjem cijene plina imakle kontroli i pretvorile se u revoluciju.

Predsjednik Kassym-Jomart Tokayev posegnuo je za sveobuhvatnim mjerama kasno u srijedu, nekoliko sati nakon što je rekao da namjerava djelovati što je čvršće protiv nasilja.

Izvanredno stanje uvelike proširuje ovlasti policije i vojske u zemlji, kao i dopušta izricanje teških kazni, uključujući dugotrajne zatvorske kazne, onima koji su uhvaćeni u kršenju zakona dok je na snazi.

Snimke koje kruže internetom pokazuju kako prosvjednici napadaju policajce i vojne službenike, a očito im pritom uzimaju vatreno oružje. Pojavili su se i snimci policije koja ispaljuje granate suzavca i vodene topove. Brojne trgovine, uključujući i one koje prodaju oružje, navodno su opljačkane, a izgrednici u Almatyju navodno su provaljivali u bankomate. Gradsku međunarodnu zračnu luku također su preplavili nasilni prosvjednici, a njezin rad trenutno je obustavljen.

Trajni val masovnih prosvjeda potaknut je dvostrukim povećanjem cijena ukapljenog naftnog plina početkom nove godine. Gorivo je godinama subvencionirano, postalo je iznimno popularno, no vlada je odlučila da politika više nije održiva, dopuštajući tržištu da odluči o cijeni.

Prosvjedi zbog cijene goriva počeli su na jugozapadu zemlje, brzo su se prelili i na druge regije. Nemiri su u nekoliko dana postali sve više politički, ubrzo su se udaljili od izvorne teme cijena plina.

Međutim, kasno u srijedu, kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev zatražio je pomoć od Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) na čelu s Rusijom u stabilizaciji situacije, rekavši da “teroristi obučeni iz inozemstva” preplavljuju strateške objekte. Njegova vlada proglasila je izvanredno stanje u cijeloj zemlji.

Glasnogovornica američkog predsjednika Joea Bidena zanijekala je da američka vlada stoji iza nasilnih prosvjeda koji su ovog tjedna potresli Kazahstan, tvrdeći da su neimenovani “Rusi” lažno optužili Washington da je izazvao nemire.

Bijela kuća prati prosvjede u Kazahstanu i podržava “pozive na smirenost, da se prosvjednici izražavaju mirno i da vlasti budu suzdržane“, rekla je Jen Psaki novinarima u srijedu.