Prestrašeni psi i mačke nagurani u hrđavim kavezima. Šišmiši i škorpioni koji se nude na prodaju kao tradicionalna medicina. Kunići i patke klali su se i skidala im se koža na kamenom podu prekrivenom krvlju, prljavštinom i životinjskim ostacima.

To su bili jučerašnji zabrinjavajući prizori dok je Kina slavila svoju „pobjedu“ nad korona virusom ponovno otvorivši mesne tržnice koje neki smatraju izvorom pandemije prije tri mjeseca, bez ikakvog očitog pokušaja podizanja higijenskih standarda kako bi se spriječio buduće širenje zaraze.

Dok je pandemija koja je započela u Wuhanu prisiljavala zemlje širom svijeta da odu u blokadu, jučer je dopisnik Daily Maila promatrao kako se tisuće kupaca slijevaju na raširenu tržnicu u Guilinu, u jugozapadnoj Kini.

Na drugoj mesnoj tržnici u Dongguanu, na jugu Kine, drugi dopisnik fotografirao je prodavača lijekova koji se u četvrtak vraća u posao s reklamom za oglašavanje prodaje šišmiša – za koje se smatra da su uzrok početne epidemije – zajedno sa škorpionima i drugim egzotičnim „delicijama“.

Šokantni prizori dogodili su se netom nakon što je Kina napokon ukinula višetjednu blokadu diljem zemlje i potaknula ljude da se vrate normalnom svakodnevnom životu kako bi pojačala ekonomiju koja bilježi znakoviti pad. Službena statistika kaže da praktički nema novih infekcija.