Oko milijun ljudi okupilo se u nedjelju na takozvanoj Povorci ponosa u zapadnom njemačkom gradu Kölnu, bilo da sudjeluju ili gledaju svečanosti.

Oko 180 LGBTQ skupina i glazbenih kola sudjelovalo je u povorci središtem grada – više nego ikada prije, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Organizatori su rekli da je povorci prisustvovalo oko 1,2 milijuna posjetitelja, a policija procjenjuje da ih je bilo oko milijun.

Paradom Köln šalje “snažan signal za različitost, za toleranciju, protiv mržnje i protiv isključivanja”, rekao je Hendrik Wuest, ministar-predsjednik Sjeverne Rajne-Vestfalije, njemačke savezne države u kojoj se nalazi sjedište Köln.

Köln, najveći grad u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji po broju stanovnika, ima jednu od najvećih LGBTQ zajednica u zemlji, što omogućuje da je Wuestovo oduševljenje Prideom djelomično motivirano izbornim razlozima.

“Svugdje u svijetu, nažalost i u Njemačkoj, na djelu su ekstremisti koji nam ne žele dati slobodu”, rekao je Sven Lehmann, povjerenik njemačke vlade za prihvaćanje seksualne i rodne raznolikosti.