Mađarske vlasti uhitile su Sirijca za kojeg se sumnja da je upravljao trgovinom ljudima u zemlji. Osumnjičeni je jedan od relativno malog broja državljana Sirije kojima je mađarska vlada odobrila status azila.

Zamjenik glavnog tužitelja Budimpešte, Pál Fürcht rekao je da se 37-godišnji muškarac sumnjiči da je djelovao kao vođa međunarodnog lanca krijumčarenja ljudi i da mu je određen pritvor mjesec dana“, izvijestilo je portal About Hungary.

Čovjek je ranije dobio azil u Mađarskoj i živio je u Budimpešti.

Smatra se da je Sirijac nadgledao trgovinu ljudima preko koje se kolonizatore iz trećih zemalja premještalo u Europsku uniju preko mađarsko-srpske granice te dalje prema Austriji.

Među uhićenima su još i jedan palestinski državljanin te dva državljana Mađarske, za koje se sumnja da su djelovali kao sudionici u ilegalnom poduhvatu.

Mađarska vladajuća stranka Fidesz nedavno je sazvala hitnu konvenciju svog antimigracijskog kabineta radi rješavanja jačanja pritiska duž južne granice zemlje.

Državni tajnk Szilárd Németh tvrdi je da, iako je situacija trenutno pod kontrolom, stvari „počinju izgledati kao velika kriza u 2015.

Németh je potvrdio da se na Balkanu nalazi oko 100.000 migranata, a ako ih se „pusti na mađarsku granicu, moglo bi doći do velikih problema, i mi se moramo pripremiti za tu mogućnost.