U nedostatku novca, grčka vlada traži od građana donacije za izgradnju bojnih brodova

Foto: Murad Sezer / Reuters

Uslijed kronično nagomilanih dugova i politike štednje i rezova, grčki je proračun presiromašan da bi si zemlja priuštila novu flotu bojnih brodova, te je stoga ministar obrane Panos Kammenos javno zatražio od građana da doniraju novac u tu svrhu.

Kammenos se nada putem donacija prikupiti novac koji nedostaje za izgradnju novih fregata i zapovjednog broda. Kammenos je kao primjer ponudio i svoju plaću kao donaciju.

Ministarstvo obrane planira pojačati svoju ratnu flotu, iako nije posve jasno odakle će prikupiti novac za financiranje izgradnje iste. Kammenos je nedavno posjetio SAD u nadi da će nagovoriti Amerikance da pojačaju svoju vojnu prisutnost u zemlji. Grčka je također nedavno potpisala milijardu i pol dolara vrijedan ugovor nadogradnje svoje flote F-16 zrakoplova.

Grčka trenutno plaća 330 milijardi dolara pozajmica u tri programa MMF-a, uz značajne mjere štednje. Iako je od kolovoza vlada počela uredno ispunjavati svoje obaveze vraćanja dugova, građani i dalje bitno osjete mjere štednje.