U nedostatku vlastitih regruta, njemačka vojska planira novačenje stranaca

Foto: Reuters

Mučeći se s problemom nedostatka regruta, njemačka vojska planira novačiti strance iz drugih europskih zemalja, otkriva časopis Der Spiegel, koji je citirao dokument ministarstva obrane.

Njemačka vojska pojačala je napore po pitanju regrutiranja kao dio sveobuhvatnog povećanja oružanih snaga. Prošle godine je najavljeno da će do 2024. godine njemačka vojska povećati broj aktivnih vojnika sa sadašnjih 179.000 na 198.000.

Prema spomenutom dokumentu, oko 255.000 Poljaka, 185.000 Talijana i 155.00 Rumunja u starosti između 18 i 40 godina živi u Njemačkoj, što polovica svih stranaca koji su došli iz drugih zemalja EU. Ministarstvo obrane logički zaključuje da bi se regrutacijom samo desetine te brojke ostvarilo povećanje od 50.000 vojnika.

[do_widget id=text-53]

Iz onog što je objavljeno ne dade se zaključiti bi li strani regruti trebali služiti u regularnim jedinicima ili bi njemačka vojska oformila zasebne jedinice za strance, po uzoru na francusku Legiju stranaca.

Jedan od preduvjeta za prijem bio bi boravak u Njemačkoj od nekoliko godina i tečno pričanje njemačkog jezika. Ministarstvo obrane je već poslalo dopise o toj ideji svojim kolegama u drugim europskim zemljama, s različitim reakcijama.

Načelno, ova ideja relativno je čudna istočnoeuropskim zemljama. Poljski ministar obrane Jacek Czaputowicz izjavio je svoje čuđenje,  dodavši za Reuters da je vojna služba „usko vezana za državljanstvo“.

Kako bi privukao nove regrute Bundeswehr također pokušava pridobiti mladež u Njemačkoj, gdje se na služenje vojske, pogotovo njemačke, gleda s podozrenjem.