Višak muških stabala koja izbacuju pelud pustoši sinuse Njujorčana – pogoršavajući ono što stručnjaci predviđaju da će biti paklena proljetna sezona alergija ove godine.

U trendu nazvanom “botanički seksizam”, urbanisti su zasadili više muških stabala jer ih je općenito lakše održavati od ženskih, koja zasipaju pločnike sjemenkama i plodovima, rekli su stručnjaci za The Post.

“Ali mužjaci su zapravo puno plodniji proizvođači peludi. To je otežavajući faktor za alergije,” rekao je dr. Sebastian Lighvani, iz ordinacije stručnjaka za alergije na Upper East Sideu.

“Koncept alergija nije bio na radaru planera kad su posadili toliko mužjaka. Tako da smo zapeli s njihovom prevagom”, rekao je.

Prema liječnicima i hortikulturistima, pelud dvodomnog drveća kao što je javor zadržava se u zraku duže i ne uspijeva ga u potpunosti apsorbirati zbog nedostatka lisnatih dama u gradu.

Dok bezobzirni mužjaci šire svoje sjeme, to stvara noćnu moru za Njujorčane.

“Svaki put kad vjetar puše, danas je užasno”, rekla je Schiffman, koja se opuštala u Washington Square Parku sa svojom 10-godišnjom čivavom Be.

Upitana o jazu među spolovima u gradu koji izaziva alergije, našalila se: “Mislim da su muškarci godinama sjebavali zemlju, pa mi to ima smisla.”

“Svi govore o tome kako bi ovo potencijalno mogla biti najgora sezona alergija ikad”, rekla je dr. Neeta Ogden, glasnogovornica Američke zaklade za astmu i alergije iz Edisona, New Jersey.

“To je u skladu s trendom. S klimatskim promjenama i toplijim planetom, vidimo sve intenzivnije oštre sezone,” rekla je Ogden. “Optimalno je za rast biljaka, ali to znači ranije i duže oslobađanje peludi.”

“Ljudi koji se bave urbanističkim i stambenim planiranjem morat će to uzeti u obzir dok budu odlučivali što će saditi”, rekla je o obilju muškog drveća u gradu. “Klimatske promjene će i dalje biti trend.”

Pojačavanje sezona alergija problem je i u drugim gradovima, rekli su hortikulturisti.

“Više nema spolne ravnoteže kod drveća u gradovima”, rekao je hortikulturist i pisac Tom Ogren za NBC Washington početkom travnja.

Ogren, autor koji je skovao izraz “botanički seksizam”, rekao je da gradovi često daju prednost jednostavnom čišćenju nad ekološki zdravom ravnotežom spolova biljaka.

“Ako ulicu nakrcate samo muškim crvenim javorovima, dobri Bože, stvarate ono što bih ja jednostavno nazvao koridorom peludi”, rekao je.