Broj djevojaka i žena koji su žrtve sakaćenja ženskih genitalija (FGM) u Njemačkoj porastao je za 44 posto od 2017. na 68.000, objavila je njemačka ministrica za obiteljska pitanja Franziska Giffey.

Prema njenim riječima, za ogromno povećanje kriva je uglavnom imigracija, jer mnogi imigranti koji dolaze u Njemačku obično prakticiraju FGM u svojim matičnim zemljama. Praksa uključuje ritual obrezivanja nekih dijelova ili cjelokupnih vanjskih ženskih genitalija, prenosi Die Welt.

Giffey je potvrdila da je porast slučajeva u odnosu na 2017. toliko značajan zbog sve većeg broja imigranata iz Eritreje, Somalije, Indonezije, Egipta i Nigerije koji stižu u Njemačku.

Vladino izvješće dalje procjenjuje da je gotovo 15.000 djevojčica u Njemačkoj u opasnosti da prođu ovaj nečovječni postupak, uključujući djevojčice koje su također druga generacija imigranata, a čiji su roditelji doselili u Njemačku, što pokazuje da praksa nije izblijedjela uprkos nekim obiteljima koje žive u Njemačkoj godinama.

Giffey je rekla da je to „arhaično, strašno kršenje ljudskih prava“ koje stvara ozbiljnu fizičku i psihološku štetu ženama koje to dožive.

Prema navodima UNICEF-a, u nekim zemljama FGM je proveden na 90 posto djevojčica. Oko 200 milijuna žena diljem svijeta prošlo je kroz taj čin, navodi WHO.

Iako je u Njemačku donesen novi problem kroz imigraciju, za ovu ministricu problem nije zapravo nešto što prije u toj zemlji nije niti postojalo, već kako tobože zaštititi djevojčice i žene od tog gnusnog rituala.