Komunikacijski kabeli povezani s radijskim sustavom Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB), opremom kritičnom za sigurnost bez koje moderni vlakovi s tijesnim voznim redom i brzim vlakovima ne mogu sigurno prometovati, bili su “namjerno presječeni” u subotu ujutro od strane ljudi s “vrlo preciznim poznavanjem željezničkog radio sustava.” Dva oštećena kabela bila su udaljena 400 kilometara jedan od drugog i presječeni su istovremeno.

Utjecaj sabotaže na optičke kabele bio je da su regionalni i međugradski vlakovi bili prekinuti nekoliko sati tijekom vikenda. Iako se trenutačni poremećaj može smatrati malim, napad je ipak od tada bio vijest na naslovnim stranicama u Njemačkoj, s obzirom na način na koji ozbiljno naglašava ranjivost kritične nacionalne infrastrukture.

S obzirom na trenutni kontekst europskog sukoba s Rusijom oko njihove kopnene invazije na Ukrajinu ove godine, čini se da su se oči odmah okrenule prema Moskvi zbog uzroka navodne sofisticirane sabotaže željezničke mreže u subotu. U subotu je njemački ministar unutarnjih poslova rekao da vlasti moraju “pretpostaviti da iza napada stoje namjerna djela”.