Stranci koji počine nasilna djela u Njemačkoj najčešće su sirijskog podrijetla, a prošle su godine 37,5 posto svih počinitelja osumnjičenih za počinjenje nasilnih zločina bili stranci, pokazuju podaci njemačkog saveznog Ministarstva unutarnjih poslova.

Među počiniteljima nasilnih zločina Sirijci su bili najzastupljenija nacionalnost s 12,2 posto. Podatke je pružilo Federalno ministarstvo unutarnjih poslova kao odgovor na zahtjev člana AfD-ovog zastupnika Stephana Brandnera.

U 2009. godini udio Sirijaca uključenih u nasilna djela iznosio je 0,9 posto, međutim, u 2015. i 2016. godini taj se broj znatno povećao s 3,6 posto na 9,8 posto. S obzirom na to da se broj Sirijaca procjenjuje na 800.000 od 83 milijuna stanovnika Njemačke, Sirijci čine manje od jedan posto stanovništva, a pritom su počinitelji u preko 12 posto svih nasilnih zločina.

Turci su s 12 posto, bili drugi najčešći osumnjičeni za nasilne zločine u 2019. godini. Oni su 2009. godine činili 34,1 posto svih osumnjičenih. Afganistanci su treća nacionalnost koja se najčešće sumnjiči za počinjenje nasilnih zločina s udjelom od 7,5 posto u 2019. Međutim, kao i u slučaju Sirijaca, između 2015. i 2016. godine, broj osumnjičenih za afganistansku nacionalnost skočio je s tri posto na 6,5 posto.

Što se tiče ubojstava, Turci, Sirijci i Afganistanci također su zauzeli prva tri mjesta među osumnjičenicima koji nisu Nijemci. Međutim, broj turskih državljana koji su počinili takvo kazneno djelo stalno se smanjivao od 2013. Međutim, udio Sirijaca povećao se deseterostruko od 2010. godine.

U prošloj godini, broj Sirijaca osumnjičenih za počinjenje seksualnog zločina bio je relativno najveći i iznosio je 12,4 posto. Od 2015. taj se broj približno utrostručio. Turski državljani bili su drugi najčešće optuživani za takve zločine, a na trećem su mjestu Afganistanci, jer se njihov udio više nego udvostručio od 2015. godine.

Savezno Ministarstvo unutarnjih poslova objasnilo je brojeve izgovorom u smislu„razlika u socijalnoj strukturi“. Prema ministarstvu, stranci su „u prosjeku mlađi i češće muškarci“ u usporedbi s ostatkom njemačke populacije. Obično žive u velikim gradovima i uglavnom pripadaju nižim i manje obrazovanim razredima. Povrh toga, često su nezaposleni.

Ukratko, objašnjenja i razlozi za nasilje pripisuju se svim karakteristikama imigranata na koje su upozoravali mnogi.