U okolici Fukushime morske ribe imaju do 180 puta povišenu razinu radijacije

Japanski operater tvornice Tokyo Electric Power Company (TEPCO) proučavao je ribu crnu kamenjarku u svibnju i otkrio da sadrži razine radioaktivnog cezija koje su 180 puta veće od japanske zakonske granice.

Radioaktivna riba ulovljena je u blizini odvodnih otvora u tvornici TEPCO, gdje su se tri nuklearna reaktora otopila usred tsunamija u ožujku 2011. Kišnica iz područja u blizini reaktora otječe u područje gdje je riba ulovljena.

Alarmantno otkriće ponovno je potaknulo zabrinutost zbog planova TEPCO-a da do kolovoza počne ispuštati 1,3 milijuna tona pročišćene otpadne vode iz bivše nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.

Izvješće od 23. srpnja pokazalo je da se problem još uvijek ne rješava, što je potaknulo pitanja o tome koliko su planovi tvrtke opasni za javnost.

Radioaktivni cezij otkriven je u površinskim vodama i različitim vrstama hrane, poput pasteriziranog mlijeka. Količina radioaktivnog cezija u hrani i mlijeku ovisi o nekoliko čimbenika.

Najvažniji čimbenik je je li nedavno došlo do padavina od nuklearne eksplozije, poput testiranja oružja ili nesreće u nuklearnoj elektrani.

Ovisno o razini izloženosti, cezij može uzrokovati proljev, krvarenje, mučninu, povraćanje, komu i smrt.

Otpadne vode TEPCO-a pomiješane su s kišnicom i podzemnom vodom nakon tsunamija. Tvrtka je priznala da riba u blizini odvodnih otvora nije sigurna za konzumaciju jer je koncentracija cezija u sedimentu morskog dna u tom području izmjerena na više od 100.000 bekerela po kilogramu (Bq/kg). Maksimalna zakonska razina je samo 100 Bq/kg.

Dužnosnik TEPCO-a objasnio je da tvrtka redovito uklanja ribu iz luke od 2012. jer je kontaminirana voda tekla u luku nuklearne elektrane Fukushima Daiichi odmah nakon nesreće.

U siječnju 2022. otkriveno je da riba ulovljena u blizini Fukushime ima visoku razinu radijacije. Vlasti su priopćile da je riba pobjegla iz odvodnog otvora.

Nakon izvješća, isporuke crne kamenjarke ulovljene uz obalu prefekture Fukushima odmah su obustavljene.

Više od 40 riba s razinama cezija iznad zakonske granice ulovljeno je u TEPCO-ovoj luci između svibnja 2022. i svibnja 2023. Najmanje 90 posto riba bilo je iz unutarnjeg lukobrana, gdje voda teče iz područja oko rastopljenih TEPCO-vih reaktora.

Uprava za nuklearnu regulaciju (NRA) u Japanu i Međunarodna agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA) odobrile su TEPCO-ov plan za ispuštanje otpadnih voda u Tihi ocean. Tvrtka tvrdi da je taj potez neophodan kako bi se “osigurao prostor za stavljanje postrojenja izvan pogona”.

Međutim, proces bi trajao desetljećima da se dovrši korištenjem Advanced Liquid Processing System (ALPS). Ranije u srpnju, IAEA je rekla da će plan imati “neznatan radiološki utjecaj” na ljude i okoliš.