U Oregonu ukinuti uvjeti poznavanja pisma i matematike za maturu kako bi se „pomoglo obojenim učenicima“

Guvernerka Oregona Kate Brown prošli je mjesec potiho potpisala prijedlog zakona kojim je uklonjen zahtjev da srednjoškolci u državi moraju svladati vještine čitanja, pisanja i matematike čime se nastoji pomoći „obojenim učenicima“.

Brown je 14. srpnja potpisala Senatski zakon 744, ali nije izdala priopćenje za javnost niti je održala svečanost kojom bi obilježila tu veličanstvenu prigodu, nego se odlučila za usvajanje zakona što je moguće tiše. Zakon je također unesen u zakonodavnu bazu podataka tek dva tjedna nakon potpisivanja što predstavlja bizarnu abnormalnost, jer se oni obično unose istog dana.

Iako je Brown šutjela o prijedlogu zakona, zamjenik guvernerovog direktora za komunikacije, Charles Boyle, rekao je za list Oregonian da bi obustava zahtjeva za čitanjem, pisanjem i matematikom bila od koristi „obojenim učenicima“, dok država donosi novi skup „pravičnih“ standarda za maturu.

Do tada će suspenzija očito pomoći onima koji se svrstavaju takozvane „manjinske skupine“.

Boyle je rekao da su se „čelnici iz tih zajednica uvijek iznova zalagali za jednake standarde maturiranja, zajedno s proširenim mogućnostima učenja i podrškom“. Međutim, zakonodavci ove godine navodno nisu donijeli nikakvu konkretnu potporu kako bi pomogli tim skupinama.

Svi novi zahtjevi za maturiranje koji prođu navodno će stupiti na snagu do 2027. godine, što znači da bi se u pet godina nastave moglo maturirati bez potrebe za pokazivanjem znanja u tri osnovna područja.

Republikanci iz Oregona pokušali su se suprotstaviti prijedlogu zakona, a čelnica manjine Oregon Housea Christine Drazan ustvrdila je da bi to „smanjilo naša očekivanja za našu djecu“ u vrijeme kada smo „ove godine imali društvenu izolaciju i izgubili učenje“ zbog Covida-19. Međutim, nisu bili uspješni jer je zakonodavno tijelo pod kontrolom demokrata u velikoj većini podržalo taj potez.

Republikanski kandidat za kongres republikanaca Floride Vic DeGrammont nazvao je prijedlog zakona „ludim“, dok su republikanci iz Oregona u Senatu napisali: „Ovo je možda najgori prijedlog zakona koji je usvojen na ovoj sjednici i demokrati ne mogu iznijeti dobar razlog za to.“

Političar i komentator Barrington Martin II – koji je bio kandidat Demokratske stranke na nekoliko izbora u Gruziji – rekao je da je, iako je cilj zakona bio pružiti priliku „rasama u borbi“, sve što čini je da ih usmjerava na neuspjeh. „Put do pakla doista je popločan dobrim namjerama“, napisao je.