Francuska vlada pokrenula je u četvrtak kampanju, zajedno s hitnim službama, za borbu protiv najezde nepoželjnih posjetitelja koji su Parižane ostavili u očaju: stjenica koje su se nastanile u kućama i hotelima kako bi se nahranile ljudskom krvlju, prenosi The Local.

Nakon nestanka iz Francuske 50-ih godina prošlog stoljeća, bijesni insekti ponovno su se pojavili, navodi Ministarstvo stanovanja koje je kao glavne uzroke navelo međunarodna putovanja i rastuću otpornost na insekticide.

Svi možemo biti pogođeni“, upozorila je vlada na web stranici posvećenoj parazitskom problemu, upotpunjenoj savjetima o prevenciji i liječenju zaraze te brojem telefona za pomoć stručnjaka.

Stjenica je bila tek manji nametnik nakon Drugog svjetskog rata zbog široke upotrebe insekticida poput DDT-a. Ali zabrana tako moćnih otrova omogućila je njeno širenje.

Studija je 2016. otkrila da su stjenice postale otporne na pesticide, što je dodatno pomoglo njihovom globalnom osvajanju.

Drugo je istraživanje sljedeće godine reklo da su insekti tragali za ljudskim mirisima i privukli se u istrošenu odjeću prije nego što su se raširili po kući.

Danju se skrivaju u posteljini, dok noću izlaze kako bi ugrizali ljude, često dok spavaju, ostavljajući crvene ožiljke i svrbež. Srećom, one same ne prenose bolest.

U Parizu stručnjaci za dezinsekciju kažu da je u 2018. godini tretirano 400.000 adresa, uključujući hotele, apartmane i kuće, zadnju godinu za koju su dostupne informacije.

To predstavlja trećinu više u odnosu na prethodnu godinu. Ilustracija neugodnosti stjenica je i činjenica da su se one pojavile i u izbornoj kampanji Pariza 2020., a kandidat za gradonačelnika Benjamin Griveaux obećao je da će očistiti glavni grad u 100 dana.

Plan kandidata, koji se od tada povukao zbog seks-skandala, uključivao je specijalizirane „brigade“ protiv štetočina, štakora i žohara, koji bi besplatno intervenirali za kućanstva s niskim prihodima, te najnižim tržišnim cijenama za druge.