Dva mjeseca prije parlamentarnih izbora u Poljskoj, pitanja LGBT-a jedna su od glavnih tema političkih rival, zbog čega su trojica čelnika novog marksističkog saveza u subotu marširali na Paradi ponosa u gradu Płock, javlja Politico.

Moramo biti ovdje zbog slobode“, rekao je Robert Biedroń, novoizabrani zastupnik u Europskom parlamentu i vođa pokreta Wiosna. „Želimo preobratiti [vođu vladajuće stranke Zakon i pravda Jaroslava] Kaczyńskog i katoličku crkvu“, dodao je.

Do ove godine, prava homoseksualaca bila su periferno pitanje u poljskoj politici.

Mnogi poljski zastupnici, uključujući tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, smijali su se deklariranom homoseksualcu Biedrońu dok je održao svoj prvi govor poljskom parlamentu 2011. godine.

Većina stranaka, uključujući bivši komunistički savez Demokratske ljevice i Tuskovu Građansku platformu, tradicionalno su se suzdržavali otvorenog promicanja pitanja poput građanskog partnerstva, bojeći se reakcije javnosti.

Nedavno istraživanje lista Rzeczpospolita pokazalo je da je 46 posto Poljaka protiv civilnog partnerstva LGBT osoba.

Foto: Jan Cienski

Ali uoči izbora 13. listopada, predstavnici stranke Zakon i pravda (PiS) zajedno s visokim svećenicima iz Poljske katoličke crkve iznijeli su niz verbalnih upozorenja LGBT pokretu – optužujući ih da promiču tuđu i opasnu ideologiju za Poljsku.

Kaczyński, koji je vođa PIS-a, upozorio je: „LGBT i rodni pokreti prijete našem identitetu, prijete našoj naciji, prijete poljskoj državi.

Nadbiskup Marek Jędraszewski održao je nedavno propovijed upozoravajući na „duginu bolest“ koja zaustavlja Poljsku, uspoređujući LGBT zajednice s komunistima koji su nekoć vladali zemljom.

Nakon što su brojni anti-LGBT prosvjednici napali identičnu Paradu ponosa u gradu Bialystok, masovne policijske snage štitile su oko 2.500 prosvjednika i spriječile bacanje kamenja i jaja na sudionike Parade ponosa.

Oni su ljudi koji nam žele nametnuti stvari – čudne ideologije s kojima se ne slažemo“, rekao je Jarek Krajewski, mještanin Płocka, koji se pred kraj parade pojavio mašući ogromnim transparentom na kojem piše: „Homopropaganda je bolest 21. stoljeća.

Član sam PiS-a i mislim da je stranka bila previše blaga prema takvim stvarima“, rekao je umirovljenik Kazimierz Cieślik.

Foto: Jan Cienski

Ironično, ali usprkos istaknutom nacionalnom naboju, anti-komunističkim stavovima, katoličanstvu i konzervativnim stajalištima, Poljska se ipak ne uspijeva oduprijeti LGBT epidemiji, baš kao što se to dogodilo u ostatku Europe koju mnogi naivci i dalje klasificiraju kao „kršćansku“, što je zapravo simptomatično.

Pritom je više nego očito da imidž „tvrdokorne“ Poljske počiva tek na površnim gotovo pozerskim temeljima, dok se ispod te površine u zemlji zapravo postupno provode tipične „demokratske“ mjere svojstvene ostalim „demokracijama“. U pravilu to znači da mišljenje ili želja većine nema nikakvo značenje, koliko god se neki pozivali na fundamentalna načela „demokratskog“ sustava.