U Poljskoj optuženi „aktivisti“ koji su vješali LGBT zastavu na Isusov spomenik, uz moguću kaznu od dvije godine zatvora

Poljska policija uhitila je dvije žene i muškarca koje se tereti da su vješali LGBT zastave na spomenicima u Varšavi, među kojima i onaj Isusov. Uhićeni su suočeni s novčanim kaznama, a li i mogućim zatvorom.

Moguća zatvorska kazna odnosi se na optužbe zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja, što je kažnjivo novčanom kaznom, ali i s dvije godine zatvora, prenosi EU Observer.

Kao policija poduzimamo akcije ne zato što je netko objesio zastavu, već zato što su time vrijeđali vjerske osjećaje i oskvrnuli, između ostalog, kip Isusa Krista ispred bazilike Svetog križa“, izjavio je medijima glasnogovornik policije Sylwester Marczak.

Svodeći cijelu stvar na zastavu čini sve politički motiviranim, jer ona ne uključuje one ljude koji su povrijeđeni“, rekao je Marczak.

Policija nije isključila druga uhićenja u tom slučaju, napomenuo je.


LGBT-ovci i anarhisti oskvrnuli kip Isusa u Varšavi postavljanjem zastave duginih boja i ružičaste maske


Policija je istraživala i zaseban slučaj u kojem je muškarac na balkonu, uz duginu zastavu, prošlog vikenda zgrabio vlastito međunožje tijekom memorijalnog marša povodom Varšavskog ustanka, rekao je ranije Marczak.

Policija je potaknula optužbe za nedemokratsko ponašanje.

Optužbe i uhićenja uslijedila su nakon odluke EU prošlog tjedna da uvede simbolične novčane kazne prema poljskim gradovima koji su se proglasili „zonama slobodnim od LGBT ideologije“.

Vladajuća stranka Zakona i pravde (PiS) objasnila je ove akcije riječima: „Ako ne reagiramo, sve će se granice prekršiti. Vulgarnosti će postati norma na [javnim] skupovima.