Najmanje 110.000 Sirijaca koji su zbog rata napustili svoje domove, vratili su se iz susjednih zemalja u proteklih šest mjeseci, što jasno pokazuje da Sirijci u Europi nemaju više što tražiti.

Glavni dio ove skupine stvarnih sirijskih izbjeglica vratio se iz Jordana, prenosi sirijska državna novinska agencija SANA.

Sirijske vlasti osigurale su autobuse i kamione kako bi njih i njihovu imovinu vratili u područja oslobođena od islamskih terorista.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova također je potvrdilo da se od srpnja 2018. u Siriju vratilo oko 110.000 izbjeglica te da se proces povratka nastavlja.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad još je 9. listopada prošle godine proglasio amnestiju za sve one koji su pobjegli iz zemlje izbjegavajući vojnu obvezu branjenja zemlje te se protiv njih neće provoditi pravni postupci niti bilo kakvo kažnjavanje.

Samim time sirijski imigranti u Europi, koji kao izgovor za dobivanje azila koriste argument navodnog progona od strane sirijskih vlasti zbog bijega od vojne obveze, već više od 2 mjeseca nemaju nikakve osnove za to.