U razdoblju od 16. siječnja do 12. srpnja ove godine, zastupnici u Hrvatskom saboru zasjedali su 70 dana, odnosno 490 sati. Od toga je „rad“ 77 posto zastupnika koštao hrvatske porezne obveznike 5 milijuna kuna, iako neki od njih nisu u saboru rekli niti jednu riječ.

Svota od 5 milijuna kuna obuhvaća dnevnice, cestarine, smještaj u hotele, stanarine, naknade za odvojeni život, putovanja…

Među najistaknutijim „potrošačima“ ističe se SDP-ov Domagoj Hajduković, koji nas je koštao 110.000 kuna. Slijede ga HDZ-ovci Ante Babić (98.583 kune), Sanja Putica (97.140 kuna) i Miro Kovač (87.567 kuna).

Pojedinačne troškove zastupnika možete pogledati OVDJE.

U saboru su se ovi zastupnici javili ove godine nešto više od 7300 puta, a za dio njih izrečeno je i 130 stegovnih mjera.

Međutim, u oči bode i činjenica da se dio zastupnika (ukupno 11 od 151) niti jednom nije javio za riječ ili repliku, o čemu svjedoči statistika koju možete provjeriti OVDJE.

Među njima su i neka zanimljiva imena poput Brune Esih (Neovisni), Darinka Dumbovića (Reformisti), Gorana Dodiga (HDS), Ivana Klarina (SDP) ili Dražena Barišića (HDZ) te drugi.

U skladu s tradicionalnim hrvatskim načelima, eventualno nezadovoljstvo ovim brojkama iskalit će se na društvenim mrežama, besmislenim dijeljenjem članaka i nesuvislim verbalnim proljevima, što će po provjerenom običaju donijeti epohalnu promjenu kao i svih ovih godina.