U Ruandi pronađena masovna grobnica s 30.000 žrtava

Foto: New Times Rwanda

Masovna grobnica za koju se smatra da sadrži oko 30.000 žrtava genocida pronađena je u Ruandi nedaleko glavno grada.

Pedesetak tijela do sada je iskopano, no radovi na iskapanju ne idu željenim tempom zbog nadiranja vode u akumulacijsko jezero omeđeno branom koja je izgrađena još prije genocida u poljoprivredne svrhe. Radove dodatno otežava i situacija s epidemijom korona virusa.

Genocid u Ruandi zbio se 1994. godine, a informacije o masovnoj grobnici počele su dolaziti na vidjelo posljednjih godina, naročito nakon izlaska iz zatvora mnogih koji su počinili genocid. U genocidu je pobijeno oko 800.00 ljudi.

Genocid se zbio u jeku građanskog rata u kojem su se borili većinski narod Hutu i manjinski narod Tutsi. Tutsi su desetljećima vladali Ruandom sve dok 1959. godine nije svrgnuta vladajuća monarhija. 1990. godine su Tutsi organizirali ustanak, te je započeo građanski rat koji je trajao nekoliko godina.

Nakon tri godine sukoba, 1993. godine potpisan je mirovni sporazum koji je trajao sve do 6. travnja 1994. godine, kad je srušen zrakoplov u kojem su se nalazili predsjednici Ruande i Burundija, obojica iz naroda Hutu.

Za napad su optuženi pobunjenici iz redova naroda Tutsi, nakon čega je uslijedila odmazda u vidu genocida u kojem je ubijeno oko 800.000 ljudi, masakr koji je zaustavljen tek nakon što je vojska Tutsija uspjela preuzeti kontrolu nad glavnim gradom.