Prema istraživanju koje je proveo Američki savez za imigracijsku reformu u SAD-u trenutno živi oko 14,5 milijuna ilegalnih imigranata koji američke porezne obveznike za razne načine koštaju oko 134 milijarde dolara godišnje.

Iako je i posljednjih godina broj ilegalnih imigranata u SAD-u porastao, njihov rast ipak je smanjen zahvaljujući politici Trumpove administracije.

Oko 60 posto novih ilegalnih imigranata u SAD-u svake godine odnosi se na osobe kojima je istekla boravišna viza i koji nakon toga odbijaju napustiti zemlju.

Rast populacije ilegalnih imigranata i njihov teret na leđima poreznih obveznika u zadnjem je desetljeću dosegnuo drastične brojke. Procjenjuje se da je broj ilegalnih imigranta u SAD-u 2010. godine bio oko 11 milijuna, što znači da je samo u ovih desetak godina njihov broj porastao za 31 posto.

Većina tih osoba živi na jugu SAD-a u pograničnim saveznim državama, te u državama koje pružaju posebne pogodnosti zaštite za ilegalne imigrante.

U stvarnosti se točan broj ilegalnih imigranata u SAD-u ne zna, te on može biti i znarno veći, jer se službena brojka temelji na broju ljudi koje su pogranične i imigracijske službe evidentirale, no ne zna se broj onih koji su prošli nezapaženo.