„Kao drag queen možete istraživati ​​sve što želite“, kaže Natalie Doidge, organizatorica prve drag queen škole za tinejdžere u Škotskoj, koja svoja vrata otvara kasnije ovog mjeseca nakon suočavanja s kontroverzama.

Drag nije ograničen na muškarce odjevene u žene … i ovaj tečaj ga otvara svima koji to žele isprobati. To je istraživanje samoga sebe – posebno za mlade ljude, kada vaš život tek započinje i razmišljate o tome tko želite biti.

Doidge je osmislila petodnevni tečaj zajedno s Kingom Dalbyjem, u sklopu ljetnog programa kazališta mladih Dumfries. Oboje su odrasli u gradu, producenti su u kazalištu i žele stvoriti mogućnosti za mlade ljude koji žive u ruralnim područjima poput juga Škotske.

Kazalište mladih, uz podršku društvene platforme Big Burns Supper, nudi ljetne tečajeve komedije, plesa i kostimografije, kao i školu drag-a za one od 11 do 18 godina. Uključuje poduke o stvaranju ličnosti, šminkanju, izvedbi i povijesti drag performera.

Tečaj je sad rasprodan, a pola mjesta zauzele su djevojke. No, privukao je salvu kritika, posebno kada su organizatori u početku predložili sličan dnevni događaj za stariju djecu u osnovnoj školi. Značajan broj internetskih komentara pokrenuo je zabrinutost zbog zaštite i seksualizacije djece.

Graham Main, izvršni direktor tvrtke Big Burns Supper, naglašava da čak i za osnovce postoji prihvaćena i odgovarajuća razina LGBT rasprave unutar kurikuluma. „Mi smo iskusni omladinski radnici i radimo u osnovnim školama na tjednoj bazi“.

Dakle, imamo temeljitu i pouzdanu svijest o potrebnom pristupu. Moramo prepoznati da se razgovor oko ovih tema tako brzo širi među mladima u učionici. Ovog ljeta samo je potrebno postaviti malu zastavu koja će reći: ‘U redu je biti u šahovskom klubu, a u redu je biti i u ovom’.

U ruralnom području bez određenih queer prostora, dodaje, ovakav događaj ima pozitivan učinak u smislu svijesti i samopouzdanja mladih.

Organizatori su planirali cjelodnevnu ponudu za djecu u dobi od 8 do 11 godina, ali nakon internetske reakcije prilagodili su je jednodnevnom LGBTQ prostoru za mlade, uz rasprave o junacima i ikonama i evoluciji zastave ponosa.

Drag queen sa sjedištem u Edinburghu, Jordy Deelight, koji će voditi radionice, rekao je kako su emisije poput Drag Race UK, popularizirale izvedbu, a mladi ljudi na nju dolaze i putem youtubera koji uzdižu primjenu šminke u oblik umjetnosti.