Prošlog tjedna u Slovenskom parlamentu održana je 12. sjednica Odbora za unutarnje poslove, javnu upravu i lokalnu samoupravu, na kojoj su članovi raspravljali o stanju s neprekidnim upadima ilegalnih imigranata iz Hrvatske u Sloveniju.

Je li doista normalno svaki tjedan izvještavati o porastu ilegalnih prelazaka, govoreći kako na tom području nemamo problema? Razlog porasta ilegalne imigracije je slabo zaštićena granica,“ rekao je Zvone Černak, član Slovenske demokratske stranke (SDS).

Državni tajnik Sandi Čurin istaknuo je da je do kraja listopada ove godine zabilježeno 13.832 ilegalna prelaska granice, što je porast od 69% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenosi Demokracija.

Od toga su 9.442 ilegalna imigranta vraćena u susjedne zemlje, većinom u Hrvatsku. Slovenske vlasti zaprimile su 4.000 zahtjeva za međunarodnu zaštitu, što je također 11% više nego prošle godine.

Čurin je istaknuo i da je najveći dio ilegalne imigracije izveden kroz organizirani kriminal, pri čemu je u 277 slučajeva uhićena 395 krijumčara.

Skup se, kao i u svim demokratskim sustavima, sveo na pusto prepucavanje zastupnika, pri čemu je tematika bila uglavnom ignoriranje ovog problema.

Portal Demokracija ističe kako se iz policijskih izvještaja jasno vidi da se ilegalni imigranti koji su vraćeni u Hrvatsku iznova pokušavaju probiti do Zapada preko Slovenije, na što se troši veliki dio novca poreznih obveznika.

Tragikomedija zvana „sigurnost granica“ nepoznat je pojam, kako za hrvatske, tako i za slovenske vlasti. Na nebrojenim primjerima u Hrvatskoj i Sloveniji, pokazalo se kako se među imigrantima nalaze većinom primitivni divljaci koji su svoju „kulturu“ pokazali provaljivanjem u vikendice i stvaranjem kaosa. O međusobnom nasilju u BiH da i ne govorimo. Recimo samo da se nerijetko posljedice upravo takvih međusobnih obračuna mogu iskoristiti za optuživanje policije koja navodno premlaćuje imigrante.

Suprotno šizofrenim sloganima pro-imigracijskih etnomazohista, granice odavno ne postoje, jer se vlasti niti jednog demokratskog sustava ne usude štititi vlastiti narod i suverenitet zemlje da im kojekakve „moralne vertikale“ ne bi solile pamet o „ljudskim pravima“. U skladu s impotentnim kontroliranjem granica, danas imamo cirkus koji bi se sasvim sigurno mogao pretvoriti i u tragediju. Tek tada će doći do prepucavanja, ali ne i do rješenja.