Najveća svjetska tvornica umjetnog mesa uskoro će biti izgrađena u San Sabastianu u Španjolskoj. JBS S.A. sa sjedištem u Brazilu radi s tvrtkom Bio Tech Foods na pokretanju novog pothvata do sredine 2024. Španjolski institut za vanjsku trgovinu bit će zadužen za istraživanje i uzgoj novih staničnih linija za proizvodnju nove linije umjetnog mesa.

U priopćenju za tisak, JBS je potvrdio da će Bio Tech Foods provesti “istraživanje staničnih linija, uzgojenih medija i biomaterijala kako bi se omogućila proizvodnja uzgojenog mesa.” Kultivirano meso naziva se “investMEAT”. JBS kaže da će nova linija “omogućiti visoko učinkovitu liniju za proizvodnju uzgojenog mesa, koja će riješiti izazove trenutne tehnologije povezane sa skalabilnošću.”

Nova tvornica će u početku proizvoditi više od 1.000 metričkih tona goveđeg mesa godišnje. Kako se tvornica bude širila, predviđa se da će proizvoditi više od 4.000 metričkih tona umjetnog mesa godišnje. Suosnivač i izvršni direktor Bio Tech Foodsa Iñigo Charola izjavio je: “Uz izazove koji se nameću globalnim opskrbnim lancima, uzgojeni protein nudi potencijal za stabilizaciju sigurnosti hrane i globalne proizvodnje proteina.”

Pod krinkom “spašavanja svijeta od klimatskih promjena”, središnji planeri Ujedinjenih naroda i Svjetskog ekonomskog foruma vrše pritisak na vlade da zatvore farme i rančeve diljem svijeta. Prijeteći prehrambenom suverenitetu, ovi globalisti su u mogućnosti projektirati i kontrolirati opskrbu umjetnom hranom.

Autor: Ivica Mandekić