Prosječno pet silovanja dogodi se dnevno u švedskoj prijestolnici, dok samo 5 posto prijavljenih silovanja rezultira osuđivanjem počinitelja, što su lokalni lokalni političari opisali kao „neprihvatljivo“ stanje.

Tijekom prve polovice 2019. u Stockholmu je zabilježeno ukupno 1.060 silovanja. U usporedbi s 890 silovanja u istom razdoblju prošle godine, to bilježi drastično povećanje od 20 posto, prenosi portal Mitti.

Pored toga, tijekom prve polovice godine prijavljena su 24 takozvana „nemarna silovanja“. Ovo je nedavni dodatak švedskom kaznenom zakonu koji se pojavio nakon što je 1. srpnja 2018. uveden takozvani „pristanak.“

Prema informacijama, u Stockholmu se dogodi prosječno pet silovanja na dan, od kojih su mnoga plijenila pažnju, poput grupnog silovanja u Hässelbyju.

Situacija je toliko loša da je bolnica Södersjukhuset morala uspostaviti posebno odjeljenje za hitne slučajeve za silovane žene. Tamo se svake godine liječi oko 800 žrtava.

Regionalno financijska savjetnica Irene Svenonoius iz liberalno-konzervativne stranke Umjerenih u skladu s tipičnom političkom impotencijom nazvala je taj razvoj događaja neprihvatljivim.


„Učinkovitost“ švedske policije: Obustavili istragu o silovanju jer nemaju osoblja te istražuju krađu goriva


Izuzetno ozbiljno gledam na sva silovanja. Povećanje je alarmantno“, rekla je Svenonius. „Znamo da je broj žrtava silovanja znatno veći“, dodala je, pozivajući na tobožnje „snažne i usklađene napore“ za rješavanje problema.

Nepoznati broj silovanja ostaje neprijavljen i nekažnjen. Prema bolnici Södersjukhuset, samo šest od deset žrtava silovanja odluči prijaviti napad policiji.

List Dagens Nyheter izvijestio je početkom kolovoza da u mnogim slučajevima seksualni napadi nisu klasificirani kao silovanje, već kao drugi zločini, poput nezakonitih prijetnji ili protupravne prisile, posebno ako je žena uspjela pobjeći.


Švedska agencija objasnila uzroke povećane stope silovanja: „Veća sklonost prijavljivanju“ i „aplikacije za upoznavanje“


To može biti slično traumatično kao silovanje“, rekla je Anna Möller iz bolnice Södersjukhuset.

S obzirom na nedavni razvoj događaja, Umjereni se zalažu za veće prisustvo policije i strože kazne kako bi spriječili sve veći broj silovanja, rekla je Elisabeth Svantesson, glasnogovornica fiskalne politike Umjerenih.

To nije jedini put, već je važno istaknuti ozbiljnost zločina. Moramo tretirati počinitelje s tvrdim rukavicama i osigurati da silovanje zapravo vodi ka progonu“, kaže je Svantesson.

Trenutno samo pet od stotinu prijavljenih silovanja rezultira izricanjem kazne, izvjestila je državna televizijska kuća SVT početkom ove godine.