Šveđani su proteklih dana u opticaj pustili aplikaciju koja koristi bankovnu identifikacijsku tehnologiju u svrhu davanja digitalnog pristanka na spolni odnos, koji će bez istog biti smatran silovanjem.

Aplikacija nazvana Libra, djelo je odvjetnice imenom Baharak Vaziri, čiji je cilj bio smanjiti rizik od sudskog gonjenja zbog silovanja u slučaju nepostojanja izričitog pristanka na spolni odnos. Zakon o „pristanku na spolni odnos“ stupit će na snagu 1. srpnja.

Putem „digitalnog ugovora“, parovi koji se upuštaju u spolni odnos trebali bi izbjeći mogući sudski progon zbog silovanja, u suprotnom slučaju.

Aplikacija je već dostupna na App Store-u, uz objašnjenje: „Aplikacija bi trebala olakšati i potaknuti ljude na stupanje u seksualnu vezu, koja će biti temeljena na slobodnoj volji i pristanku.

Međutim, aplikacija je naišla na niz kritika jer će – otežati ženama mogućnost „kajanja“ nakon spolnog odnosa i promišljanja o pogrešci tijekom spolnog odnosa.

Švedska: 85 posto grupnih silovanja počine stranci

Naime, prema tvrdnjama nekih, ljudi bi mogli „zloupotrijebiti“ prethodno dani pristanak, iako je nepoznato na koji točno način bi se to točno trebalo dogoditi u tehnološki i društveno veoma „progresivnoj“ Švedskoj.

Šveđani se zasad nisu mnogo odupirali potpuno besmislenom i suludom zakonu kojeg su mnogi nazvali i „lovom na vještice“, odnosno – bijele muškarce.

Naime, iako švedske vlasti službeno ne vode statistiku po pitanju etničkog porijekla silovatelja, istraživanja su pokazala kako je velika većina njih – stranog porijekla. Iz tog razloga, vlasti su pokušale i zabraniti objavljivanje takvih podataka, posebice onih o osuđivanim silovateljima.

Švedske vlasti namjeravaju zabraniti web stranice koje navode etničko porijeklo osumnjičenih kriminalaca