Kapsula namijenjena korištenju u potpomognutom samoubojstvu, uspješno je prošla tehnički i pravni pregled u Švicarskoj i trebala bi biti spremna za rad u toj zemlji sljedeće godine, rekao je njezin tvorac.

Eutanazija je legalna u Švicarskoj, a 2020. je 1300 ljudi pribjeglo postupku, prema podacima dviju glavnih organizacija za pomoć samoubojstvima.

Životi korisnika usluga prekinuti su gutanjem tekućeg natrijevog pentobarbitala, koji pacijente dovodi u duboku komu prije nego što u,ru, ali dr. Philip Nitschke, programer iza kapsule Sarco predlaže drugačiji pristup, obećavajući svojim klijentima brzu i mirnu smrt bez ikakvih droga.

Njegova kapsula postiže svoj cilj tako što se puni dušikom, te tako brzo smanjuje koncentraciju kisika i ubija osobu koja je unutra kroz hipoksiju i hipokapniju.

Korisnik Sacroa „osjećat će se malo dezorijentirano i možda će se osjećati blago euforično prije nego što izgubi svijest“, objasnio je Nitschke u intervjuu za web stranicu SwissInfo u subotu. Također je rekao da se smrt postiže u 30 sekundi ovom metodom i da „nema panike, nema osjećaja gušenja“.

Na sajmu pogrebne opreme u Amsterdamu predstavljen stroj za samoubojstvo

Aparat se aktivira iznutra, a osoba u kapsuli može pritisnuti tipku bez potrebe za vanjskom pomoći, rekao je Nitschke. Kapsula je također mobilna i može se prenijeti na bilo koje mjesto koje pacijent odabere.

Pravna i tehnička revizija ove tehnologije, koja je započela prošle godine, sada je završena i, rekao je Nitschke, „vrlo smo zadovoljni rezultatom, koji je otkrio da nismo ništa previdjeli… Nema nikakvih pravnih problema“.