Nakon izbijanja rata u Ukrajini 24. veljače 2022., Bucha, grad u blizini Kijeva koji prije nije bio poznat po turizmu, postao je popularno odredište za putovanja.

Tome su kumovale fotografije koje su zahvaljujući medijima obišle svijet. Prema novinskoj kući Business Insider, cijena takvog putovanja je oko 250 eura. Tvrtke također jamče vodiča na engleskom jeziku i razgovore s lokalnim stanovništvom te naglašavaju da posjetitelji putuju samo “sigurnim rutama”.

“Obično dolaze sami, ponekad autostopiraju”, rekao je Jakub Stasiak, novinar i volonter koji je trenutno u Ukrajini. “Oni idu na uništena mjesta, na primjer, kako bi čuli eksplozije i snimili fotografiju za Instagram”, dodao je.

Po njegovom mišljenju, “ovo je nevjerojatno glupo, ali ipak privlači ljude koji vole adrenalin”.

Neki dolaze pod izgovorom da daju humanitarnu pomoć, ali ne donose pravu pomoć, samo male zalihe. “Ponijet će paket pelena, ali ono što stvarno žele vidjeti je rat svojim očima”, rekao je Stasiak.

Koliko ratni turizam donosi prihode samim Ukrajincima? Teško je reći. Stasiak vjeruje da u zemlji ima mnogo pojedinaca koji pomažu stranim novinarima da se kreću. “Devedeset devet posto njih radi za novinare”, rekao je Stasiak.

Neki imaju i ponudu za ratne turiste. Novinar spominje ceste smrti. To su granatirane rute, kao što je jedina cesta koja vodi do određene lokacije. No, voljnih sudionika ne nedostaje. Kao što je Stasiak primijetio, u jednom je trenutku postojao vodič koji je nudio takve izlete u Lisičansk pod ruskom okupacijom za oko 200 dolara.