U Vatikanu novi slučaj financijskog kriminala, od pranja novca do pronevjere i prijevare

U slobodno vrijeme propagiraju „skrušenost“ i „skromnost“...

Dana 5. lipnja u Vatikanu je uhićen broker Gianguligi Torzi. Međutim, u novi slučaj financijskog kriminala upleteni su redom papi bliski monsignor, vatikanski bankar, dužnosnik državnog tajništva itd.

Ured za tisak Svete stolice objavio je da je 5. lipnja uhićen Torzi, koji je zadržan u pritvoru u samom Vatikanu. Radi se o slučaju kupnje palače u Aveniji Sloane u Londonu u vrijednosti 300 milijuna eura.

Oglas:

Gian Piero Milano, vatikanski državni tužitelj, nakon saslušanja Torzija izdao je nalog za njegovo uhićenje.

Optužnica tereti Torzija za prijevaru, pronevjeru te pranje novca, zbog čega bi mogao guliti i do 12 godina zatvora po vatikanskom zakonu.

Pored njegova uhićenja otkriveno je da je u cijelu aferu umiješan i mons. Alberto Perlasca, koji je upravljao fondovima. Riječ je o ključnoj figuri u državnom tajništvu Vatikana za ulaganja.

Istražitelji u Švicarskoj su na zahtjev vatikanskog državnog tužitelja blokirali račune u švicarskim bankama.

Blokirani su i računi financijskog špekulanta Raffaelea Mincionea, te voditelja računa od milodara te računa državnog odvjetništva Enrica Crassa. Posljednji je bivši dužnosnik banke Credit Suisse, a utemeljitelj je i upravitelj fonda Centurion na Malti, u kojem se nalazi oko 50 milijuna eura uloženog u filmske kompanije Italia Independent te u filmski projekt o Eltonu Johnu, s eksplicitnim gay scenama.

Pod blokadom su i računi dužnosnika državnog tajništva Fabrizia Tirabassija.

Torzija se tereti da je htio ucijeniti Svetu stolicu za 30 milijuna eura, što je navodno učinio u prisutnosti samog pape.