U velikom požaru urušila se katedrala Notre Dame u Parizu (VIDEO)

U velikom požaru koji je zahvatio poznatu katedralu Notre Dame u Parizu uništen je veći dio krova i srušen je središnji toranj crkve. Videozapisi svjedoka pokazuju kako dim i vatra zahvaćaju dragulj gotičke arhitekture.

Požar je izbio na skeli oko tornja u ponedjeljak poslijepodne, potvrdili su pariški vatrogasci koji su velikom mukom pokušali obuzdati vatru. Nije bilo izvješća o žrtvama, a zasad je nepoznato što je moglo izazvati požar. U trenutku objave, vatra još bukti u katedrali.

Incident se dogodio u periodu kad je katedrala prolazila kroz veliku restauraciju vrijednu 11 milijuna eura, a radovi su trebali biti završeni oko 2022. godine.

Krov Notre Dame i središnji toranj uništeni su u požaru. Vatra je također oštetila neke od poznatih mozaika na prozorima, koji su mukotrpno obnavljani u 19. stoljeću.

Trenutno nema informacija o statusu neprocjenjivih relikvija pohranjenih unutar katedrale.

Prošlog tjedna, 16 brončanih kipova koji predstavljaju 12 apostola i četiri evanđelista iz Novog zavjeta uklonjeni su dizalicom s tornja katedrale.

Sam toranj je bio izrađen od drveta i prekriven olovom. Odavno je u lošem stanju jer su elementi konstrukcije iz 12. stoljeća oštećeni vremenskim uvjetima, zagađenjem i zubom vremena.

Izgradnja Notre Dame započela je 1163. godine. Opsežno je obnovljena sredinom 19. stoljeća.